Shaorma este una dintre mancarurile preferate de romani si reprezinta o varianta buna pentru un pranz sau o cina. O shaorma este consistenta, se mananca usor, iar gustul este inconfundabil.
Este insa shaorma o mancare sanatoasa? Afla mai jos ce spun specialistii si cum poti sa faci in casa shaorma sanatoasa si buna la gust.
Shaorma: este sanatoasa sau nu?
Potrivit nutritionistilor, mancata in cantitati normale shaorma nu este un preparat nociv, atata timp cat nu se exagereaza cu anumite ingrediente. Mai mult, shaorma este un produs alimentar echilibrat datorita faptului ca include atat glucide, cat si proteine si grasimi, principalele trei grupe de nutrienti.
Carnea nu este fripta prin contact direct cu focul sau jarul, cum se intampla la gratar, de exemplu. Se previne astfel formarea de compusi cu potential cancerigen.
Citeste si: Usturoi. De ce e bine sa consumi usturoi
Shaorma devine in schimb o bomba calorica in momentul in care se adauga o cantitate mare de cartofi si sosuri. Din pacate, shaorma cu de toate este si cea mai comandata de romani.
De regula cartofii sunt prajiti intr-un ulei refolosit de multe ori, iar sosurile adaugate au un continut ridicat de zahar. Ca si comparatie, o shaorma mare din comert, cu de toate, are in jur de 1.100 de calorii, in timp ce o shaorma facuta in casa are 500 de calorii. O shaorma fara cartofi si sosuri nu depaseste 400 de calorii.
Citeste si: Ce icre sunt toxice? Lista pestilor cu icre toxice: nu le mai consuma niciodata
Citeste si: Scovergi: reteta mai putin stiuta pentru un desert romanesc
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Reteta de shaorma facuta in casa: cum sa faci shaorma sanatoasa
Pentru prepararea unei shaorme sanatoase aveti nevoie de urmatoarele ingrediente (cantitatile sunt pentru patru persoane): patru lipii din faina integrala, 450 de grame de piept de pui, o jumatate de varza de dimensiuni medii, doi morcovi, 6 catei de usturoi, 200 de grame de iaurt, 2 linguri de ulei de masline, o lingura de mustar de dijon, 2 linguri de otet, doua rosii, muraturi, doua cepe, doi cartofi mari, daca nu se poate renunta la ei.
Pentru inceput se taie cartofii fasii si se pun la copt la cuptor timp de 30- 40 de minute, la temperatura de 200 de grade Celsius. Acelasi lucru il facem si cu pieptul de pui: il portionam in bucatele subtiri, de dimensiuni medii, si il punem la cuptor pentru 25- 30 de minute.
Citeste si: Ce sunt jumările. Ce nu știai până acum despre consumul de jumări de porc
In timp ce cartofii si puiul se fac in cuptor, pregatim restul ingredientelor pentru shaorma: se toaca marunt varza, morcovul se da pe razatoare. legumele se pun intr-un bol, se toarna peste ele uleiul de masline, otetul, se pun sare si piper dupa gust si se amesteca foarte bine.
Ulterior se pregatesc sosurile sanatoase: se toaca usturoiul marunt si se amesteca cu iaurtul, dupa care se face al doilea sos prin amestecarea mustarului cu doua lingurite de otet si doua lingurite de ulei de masline. Vei inlocui astfel cu succes maioneza cu un sos sanatos.
Nu uitati de rosii si de muraturi: taiati rosia feliute iar muraturile dupa preferinta. urmeaza montarea shaormei. Se desface lipia, se unge cu sosul de iaurt, dupa care se adauga sosul de mustar. Se adauga in straturi carnea, cartofii, salata, legumele si muraturile taiate.
La final se ruleaza lipia, avand grija sa o inchidem bine la unul dintre capete, pentru ca sosurile sa nu se scurga in exterior. Aveti astfel o shaorma facuta in casa, mai gustoasa si mai sanatoasa decat cea de la shaormerie. Pofta buna!