Si tu ai probleme cu bancile? Uite unde au gasit sute de romani ajutorul

Autor: Raluca Vitu
Actualizat: 04 nov 2018, 14:47

Toti romanii care intampina o problema cu bancile pot apela gratuit la Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Bancar (CSALB), termenul de solutionare fiind de 90 de zile.

Una dintre principipalele probleme cu care se confrunta consumatorii atunci cand apeleaza la Centrul de Solutionare Alternativa este cea cu privire la diminuarea ratelor, intr-un fel sau altul, fie ca e vorba de eliminarea unui comision, fie ca e vorba de diminuarea unui comision sau ca e vorba de negocieri cu privire la reducerea soldului creditului. De asemenea, avem solicitari de radiere din Biroul de Credit. Cam astea sunt spetele pe care le avem de solutionat la Centrul de Solutionare Alternativa ”, a declarat purtatorul de cuvant al CSALB, Alexandru Paunescu, potrivit mediafax.ro.

„De la inceputul anului am trecut de 430 de dosare constituite si am ajuns la 280 de dosare in care consumatorii si bancile au ajuns la o solutie comuna, ceea ce demonstreaza o crestere certa a activitatii CSALB si, implicit, un grad de constientizare si de interes tot mai mari, la nivelul cetateanului, in ceea ce priveste solutionarea pe cale amiabila a nemultumirilor cu bancile”, a mai spus acesta.

CSALB este o entitate europeana, infiintata dupa transpunerea in legislatia romaneasca a Directivei 11/2013 a Comisiei Europene, care functioneaza in sprijinul consumatorilor. Romanii care intampina probleme cu bancile pot apela gratuit la Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Bancar, termenul de solutionare fiind de 90 de zile.

" Consumatorii nu au nimic de pierdut. Aceasta este o procedura din care se poate retrage un consumator oricand, pe perioada necesara solutionarii alternative.

De asemenea, dupa momentul in care se emite propunerea de catre conciliator consumatorul si banca sau IFN-ul au la dispozitie 15 zile sa reflecteze daca sunt de acord cu solutia propusa de conciliator. Daca opteaza pentru solutia propusa de conciliator, aceasta devine o hotarare si reprezinta titlu executoriu ”, a precizat Alexandru Paunescu.

Oricine poate apela la CSALB pentru diverse probleme: daca au popriri asupra sumelor exceptate de la executare; situatii legate de bani alocati prin programe finantate din fonduri europene; plati eronate sau probleme cu transferurile bancare; desfiintari de depozite inainte de scadenta sau alte

probleme legate de depozitele bancare; situatii referitoare la asigurari financiar-bancare sau la cardurile de credit.