Sicriul Papei Francisc a fost mutat în Bazilica Sfântul Petru. Creștinii îi pot aduce un ultim omagiu

Author: Diana Ghita
Actualizat: 23 apr 2025, 11:08

Sicriul Papei Francisc a fost mutat în Bazilica Sfântul Petru

 
Sursa: Profimedia

Miercuri dimineață, trupul neînsuflețit al Papei Francisc a fost adus în Bazilica Sfântul Petru, locul unde credincioșii din întreaga lume au ocazia să-i aducă un ultim omagiu.

Ceremonia religioasă a debutat la ora 9:00, ora locală, într-o procesiune impunătoare, desfășurată prin intrarea centrală a bazilicii, însoțită de cardinali și cântece în limba latină.

Sicriul Papei Francisc va fi mutat în Bazilica Sfântul Petru

Papa Francisc s-a stins din viață luni, la vârsta de 88 de ani, în urma unui accident vascular cerebral urmat de un stop cardiac. Moartea sa a marcat sfârșitul unui pontificat de 12 ani, definit de confruntările constante cu tradiționaliștii din cadrul Bisericii și de apărarea neobosită a celor marginalizați.

Sicriul Suveranului Pontif, realizat într-un stil simplu, va rămâne în Bazilica Sfântul Petru până vineri seară, la ora 19:00 (20:00, ora României), perioadă în care publicul larg poate să își ia rămas-bun. După aceea, ceremonia funerară va avea loc în dimineața zilei următoare, în aer liber, în Piața Sfântul Petru. Slujba va fi oficiată de decanul Colegiului cardinalilor, Giovanni Battista Re, în vârstă de 91 de ani.

Citește și: Cine ar putea fi succesorul Papei Francisc. Cum se alege noul papă și ce reprezintă fumul negru sau alb de la Capela Sixtină

Zeci de mii de persoane sunt așteptate să participe la acest moment istoric. Printre liderii mondiali care și-au confirmat prezența se numără fostul președinte american Donald Trump, însoțit de soția sa, Melania, dar și reprezentanți de rang înalt din Italia, Franța, Germania, Marea Britanie, Ucraina, România, precum și din instituțiile Uniunii Europene. Argentina, țara natală a Papei Francisc, va fi de asemenea reprezentată, iar președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se va alătura celor prezenți la Vatican.

Papa Francisc a exprimat dorința de a fi înmormântat în Bazilica Santa Maria Maggiore, un lăcaș de cult față de care a manifestat o afecțiune profundă, preferându-l Bazilicii Sfântul Petru, unde sunt înhumați mulți dintre predecesorii săi. A solicitat ca locul său de odihnă să fie marcat doar printr-o inscripție simplă, în limba latină: „Franciscus”.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Ce se întâmplă cu pensionarele care și-au schimbat cardul recent? Când vor primi acestea banii

Papa Francisc va fi înmormântat sâmbătă
[Sursa: Profimedia]

Ce se întâmplă după moartea Papei Francisc

În imaginile transmise marți de Vatican, Papa apare îmbrăcat în veșmintele papale, ținând un rozariu în mâini, cu garda elvețiană prezentă în apropierea sicriului. Printre cei care au venit deja să își exprime omagiul se numără președintele Italiei, Sergio Mattarella, dar și reprezentanți ai comunității evreiești din peninsulă.

Dispariția sa a surprins opinia publică, mai ales că Papa apăruse cu o zi înainte în public, chiar dacă starea sa de sănătate rămânea fragilă după o dublă pneumonie și o spitalizare de cinci săptămâni încheiată pe 23 martie.

Moartea sa a declanșat imediat procedurile specifice Bisericii Catolice în astfel de momente. Aproximativ 60 de cardinali s-au reunit marți pentru a stabili detaliile funeraliilor. În zilele următoare, urmează mai multe reuniuni pentru a discuta și alte aspecte importante legate de conducerea Bisericii.

Citește și: S-a anunțat data oficială a înmormântării lui Papa Francisc. Unde va avea loc

Conclavul care va alege noul papă nu va începe mai devreme de 6 mai. Deocamdată, nu s-a conturat un favorit clar pentru succesiunea lui Francisc. Totuși, casele de pariuri din Marea Britanie îi indică printre posibili candidați pe Luis Antonio Tagle, reformator filipinez, și pe Pietro Parolin, văzut drept o variantă de compromis din Italia.

În această perioadă de tranziție cunoscută sub denumirea de „sede vacante”, cardinalul Kevin Farrell, originar din Irlanda și stabilit în Statele Unite, ocupă funcția de camerlengo, fiind responsabil cu gestionarea afacerilor curente ale Bisericii Catolice până la alegerea noului papă.