Sănătatea dinților copiilor noștrii este un aspect important pentru părinți, mai ales pentru că nu își doresc să treacă prin diferite dureri sau afecțiuni dentare și optează pentru prevenție și stomatologie minim invaziva.
Care este cea mai bună metodă de prevenire a cariilor în cazul copiilor ? Având în vedere consumul ridicat de dulciuri și produse alimentare cu un conținut ridicat de zahăr, copilul are o predispoziție crescută de formare a cariei în consecință medicul stomatolog recomanda sigilarea dintilor definitivi imediat după erupția acestora. Sigilarea dentară este o metodă de prevenție minim invaziva iar cu ajutorul ultimelor tehnologii aceasta se poate efectua și cu laserul stomatologic.
Trebuie să înțelegem că nu este atât de simplu pentru un copil să efectueze un periaj corect, acesta trebuie învățat și educat de către medicul stomatolog care în cadrul vizitei periodice în cabinetul stomatologic îi va explica pas cu pas cum se efectuează un periaj dentar corect. Periuța dentară nu poate ajunge în toate spațiile interdentare complet, de aceea apelăm la variante preventive cum este sigilarea dentară.
Dintele este compus din trei elemente principale: smalț, dentină și cement. La exterior se află smalțul care acoperă coroana dintelui, fiind și cea mai dură componentă din organism. Sub smalț se află dentină care compune majoritatea structurii dintelui și care este sensibilă la durere spre deosebire de smalț. Dentina acoperă pulpa dentară, un țesut moale ce conține vase de sânge și nervi.
După ce consumăm alimente cu o concentrație mare de zahăr, bacteriile descompun zahărul în acizi ce atacă smalțul. Caria dentară apare atunci când smalțul și dentina se înmoaie datorită concentrației crescute de acizi. Odată afectat smalțul, caria ajunge în dentină unde evoluaza rapid până la pulpă dentară producând durere, inflamație și infecție.
Suprafața ocluzala a dintelui, spre deosebire de celelalte suprafețe, prezintă șanțuri ce permit stocarea resturilor alimentare, ce nu totdeauna sunt indepărtate prin periaj și favorizează dezvoltarea cariilor. Cu cât șanțurile sunt mai adânci cu atât mai dificilă va fi igienizarea locului. Cea mai bună soluție în acest caz este ca dinții să fie sigilați. Sigilantul aplicat în șanțuri transformă suprafața abruptă a dintelui într-o suprafată fină și lucioasă, favorabilă autocurătirii și mult mai accesibilă periajului dentar, resturile alimentare nemaiavând unde să se ascundă.
Acolo unde există șanțuri adânci, smalțul este mai subțire și bacteriile au mai puțin de străbătut pană în dentină, așa că sigilantul aplicat ingroasă peretele de smalț, îngreunând și mai mult accesul acestora. Sigilantul are în compoziție substanțe antibacteriene pe bază de fluor ce se eliberează pe o perioadă indelungată, având un rol protector și scăzand riscul măselei de a se caria.
Durerea nu apare în stadiile incipiente ale cariei ci abia după ce ajunge în dentină, de aceea este importantă vizita stomatologică anuală pentru o evaluare completă a sănătății orale. Dacă nu este tratată la timp, caria dentară poate avea o evoluție rapidă cauzând dureri în timpul masticației, respirație urât mirositoare, abcese, infecții. În anumite cazuri se poate ajunge și afectarea iremediabilă a dintelui și pierderea acestuia.
Un alt aspect îngrijorător îl prezintă incidența crescută a cariei la copii: 28% dintre copiii cu vârsta între 2 și 5 ani prezintă carii și 52% dintre copiii cu vârstă sub 11 ani au avut deja carii. Un procent destul de îngrijorător, având în vedere vârstă precoce și faptul că o complicație dentară poate fi și factor favorizant pentru anumite boli.
American Dental Association recomandă ca prima vizită la medicul dentist să fie efectuată începând cu vârsta de 1 an pentru a preveni orice problemă.
Caria dentară este asociată de cele mai multe ori cu dinții definitivi din această cauză părinții amâna de multe ori vizita la medicul stomatolog pentru că dintele va fi schimbat cu unul permanent. Caria dentară prezentă la un dinte de lapte dacă este profundă poate afecta și succesorul lui, dintele definitiv, slăbindu-i rezisenta și crescând posibilitatea formării de carie.
Cum se efectuează sigilarea dinților?
Este un procedeu extrem de simplu, nedureros și care nu afectează structura dentară. Primul pas este periajul profesional și dezinfecția dintelui pentru eliminarea bacteriilor ce pot periclita aceast proces existând riscul formării cariilor. Următorul pas este demineralizarea suprafeței care, se efectuează cu ajutorul laserului după care în cavitatea preparată se aplică un lac sigilant care se fotopolimerizeaza asemenea unei plombe. Cavitatea preparată în dinte cu ajutorul laserului este perfect sterilă, deoarece acesta are un efect bactericid puternic nu doar la suprafața, ci și în interiorul canaliculilor dentinari, ceea ce scade posibilitatea apariției cariilor marginale și secundare (pe lângă și sub plombă). Laserul are un efect protectiv asupra pulpei dentare, deoarece nu există riscul de supraîncălzire, presiune și nici de sensibilitate locală după efectuarea manoperei.
Realizată corect, sigilarea poate avea o durată de viață lungă și se poate înlocui cu ușurință atunci când această se deteriorează sau cade. Factorii care pot favoriza pierderea unei sigilari dentare sunt in principal alimentele dure, cu consistenta lipicioasa sau jucăriile ținute intre dinți.Vizita periodica efectuata odată la 6 luni ii poate preveni pe cei mici de cea mai frecventa afecțiune stomatologica: caria dentara.
DR. Laura Mircea.