Sigur nu stiai! De ce se produc seismele mai ales noaptea. Detaliul care prevesteste venirea unui cutremur

Autor: Raluca Vitu
Actualizat: 29 oct 2018, 12:16

Oamenii de stiinta au ajuns la o concluzie neasteptata.

Cercetatorii au descoperit ca, in cele mai multe cazuri, cutremurele puternice (care depasesc magnitudinea de 6 grade pe scara Richter) se petrec mai frecvent cand luna este plina si se afla la perigeu, adica in punctul cel mai apropiat de planeta noastra.

Dr. Vinayak G Kolvankar, seismolog la Bhabha Atomic Research Centre (BARC), este cel care a facut aceasta descoperire, aparuta in publicatiile „New Concepts in Global Tectonics Newsletter” si „Jurnalul Uniunii Geofizicienilor din India”.

Acesra sustine ca numarul si intensitatea cutremurelor se afla in scadere pe parcursul zilei. Dupa-amiaza, intre orele 15-16, se inregistreaza cele mai mari scaderi, iar apoi, pana inspre miezul noptii, frecventele si intensitatea cutremurelor urmand sa creasca din nou.

Aceasta semnatura tipica diurna a seismicitatii pare sa fie constanta la nivel global, indiferent de perioada, sezon, longitudine si adancime ”, a declarat Kolvankar.

Dr. Kolvankar mai spune ca acest lucru nu inseamna ca seismele nu se pot ptoduce si dupa-amiaza, insa incidetna lor poete fi mai mare pe timpul noptii, in fazele de luna plina, cand satelitul Pamantului se afla la perigeu.

Seismologii BARC si-au intemeiat cercetarea pe datele culese de-a lungul a 36 de ani, intre 1973 si 2008, analizand diferite faze ale lunii si identificand modelele cae se repeta.