Cercetatorii au descoperit ca, in cele mai multe cazuri, cutremurele puternice (care depasesc magnitudinea de 6 grade pe scara Richter) se petrec mai frecvent cand luna este plina si se afla la perigeu, adica in punctul cel mai apropiat de planeta noastra.
Dr. Vinayak G Kolvankar, seismolog la Bhabha Atomic Research Centre (BARC), este cel care a facut aceasta descoperire, aparuta in publicatiile „New Concepts in Global Tectonics Newsletter” si „Jurnalul Uniunii Geofizicienilor din India”.
„ Aceasta semnatura tipica diurna a seismicitatii pare sa fie constanta la nivel global, indiferent de perioada, sezon, longitudine si adancime ”, a declarat Kolvankar.
Dr. Kolvankar mai spune ca acest lucru nu inseamna ca seismele nu se pot ptoduce si dupa-amiaza, insa incidetna lor poete fi mai mare pe timpul noptii, in fazele de luna plina, cand satelitul Pamantului se afla la perigeu.
Seismologii BARC si-au intemeiat cercetarea pe datele culese de-a lungul a 36 de ani, intre 1973 si 2008, analizand diferite faze ale lunii si identificand modelele cae se repeta.