Siguranta si confort in calatorie – importanta franelor

Autor: D.I.
Actualizat: 21 aug 2019, 17:48

De-a lungul timpului, sistemele de franare s-au dezvoltat concomitent cu amplificarea performantelor autovehiculelor. Astfel, datorita cresterii vitezei de deplasare, sistemele de frane performante au devenit indispensabile.

Importanta unor frane bune trebuie constientizata de catre toti soferii. Eficacitatea este masurata de distanta de franare iar in foarte multe cazuri, cativa metri in plus sau in minus, determina diferente majore.

Capitolul frane, include atat sistemul de franare cat si anvelopele. Prin intermediul acestora si prin sistemul de directie, se asigura manevrabilitatea masinii indiferent de viteza de rulare, conditiile de functionare sau gradul de incarcare.

Gasiti cele mai bune oferte pe acest site.

Cele mai frecvente probleme care pot aparea la sistemul de franare al masinii tale

Asa cum am mentionat mai sus, sistemul de franare este extrem de important pentru siguranta ta. De aceea, este necesar sa acorzi o atentie mai mare semnelor care indica aparitia unor defectiuni ale sistemului si sa le repari la timp.

  • - Vibratia volanului – in cazul in care in timpul franarii se resimte un tremurat al volanului, este un semn ca placuta atinge discul din cauza faptului ca are o grosime diferita in jurul circumferintei, sau poate fi deformat din cauza supraincalziri;
  • - Zgomotul la frane – suna ca un zgomot de frecare sau ca un scartait si poate avea ca si cauza uzura completa a placutelor de frana. De asemenea, in acest caz, zgomotul mai poate fi provocat si de lipsa sau deteriorarea placutei amortizoare sau din cauza blocarii etrierului;
  • - Cursa lunga si pedala moale – este sesizabila atunci cand pentru a decelera, trebuie sa apesi pedala foarte mult. In cazul in care se remarca o senzatie ca pedala este mai moale ca de obicei, sau se remarca o lipsa de fermitate, este foarte probabil ca sabotii sa fie reglati gresit. Aceasta problema mai poate aparea si in cazul in care intra aer pe circuitul lichidului de frana, lichidul este degradat, scurgeri;
  • - Elasticitate redusa la apasarea pedalei de frana – daca pedala de frana devine greu de apasat, poate fi un semn ca placutele de frana sunt “lustruite” din cauza faptului ca materialul de frecare nu poate face fata solicitarii de franare, este blocat etrierul sau servofrana prezinta unele scurgeri.

Intretinerea sistemului de franare

Rolul major in durata de viata al elementelor sistemului de franare, il reprezinta stilul de condus al fiecarui sofer.

Un stil de condus mai agresiv, determina accelerarea uzurii franelor, ceea ce duce in final la costuri mai mari de intretinere.

Este recomandat sa conduceti cu calm, sa evitati accelerarile si franarile bruste si sa pastrati  o distanta cat mai mare fata de masina din fata in trafic, pentru a menaja frana.

 

Taguri: