Silicon Valley Bank: Cel mai mare colaps bancar dupa 2008!

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 11 mar 2023, 12:28

Autoritățile de reglementare americane au închis Silicon Valley Bank (SVB) și au preluat controlul asupra depozitelor clienților săi!

Sursa: Captură YouTube

Autoritățile de reglementare americane au închis Silicon Valley Bank (SVB) și au preluat controlul asupra depozitelor clienților săi!

Autoritățile de reglementare americane au închis Silicon Valley Bank (SVB) și au preluat controlul asupra depozitelor clienților săi, în cel mai mare faliment al unei bănci americane din 2008 încoace. Măsurile au fost luate în condițiile în care firma, un creditor cheie în domeniul tehnologiei, se străduia să strângă bani pentru a acoperi o pierdere rezultată din vânzarea de active afectate de creșterea ratelor dobânzilor. Problemele sale au provocat o avalanșă de retrageri ale clienților și au stârnit temeri cu privire la starea sectorului bancar. Oficialii au declarat că au acționat pentru a "proteja deponenții asigurați".

Silicon Valley Bank se confrunta cu "lichidități inadecvate și insolvență", au declarat autoritățile de reglementare bancară din California, unde firma își are sediul central, în momentul în care au anunțat preluarea.
Corporația Federală de Asigurare a Depozitelor (Federal Deposit Insurance Corporation- FDIC), care protejează de obicei depozitele de până la 250.000 de dolari, a declarat că a preluat depozitele de aproximativ 175 de miliarde de dolari (145 de miliarde de lire sterline) deținute la banca, a 16-a ca mărime din SUA.

Citește și: Cine este miliardarul rus care a renunțat la cetățenie din cauza războiului lui Putin

Birourile băncii se vor redeschide, iar clienții cu depozite asigurate vor avea acces la fonduri "cel târziu luni dimineață", a precizat banca, adăugând că banii obținuți din vânzarea activelor băncii vor merge către deponenții neasigurați.

Autoritățile de reglementare americane au închis Silicon Valley Bank (SVB) și au preluat controlul asupra depozitelor clienților săi!
[Sursa: PixaBay]

Silicon Valley Bank: Fuga investitorilor

Cu mulți dintre clienții firmei în această poziție, situația a făcut ca multe companii cu bani blocați la bancă să fie îngrijorate în privința viitorului lor.
"Sunt în drum spre sucursală pentru a-mi găsi banii chiar acum. Am încercat să îi transfer ieri nu a mers. Știți momentele acelea în care s-ar putea să fii cu adevărat distrus, dar nu ești sigur? Acesta este unul dintre acele momente", a povestit un fondator de start-up.


Un alt fondator al unui start-up din domeniul sănătății a spus: "În urmă cu trei zile, am ajuns la un milion de dolari în contul nostru bancar... Și apoi se întâmplă asta".
El a reușit să obțină virarea banilor într-un alt cont cu 40 de minute înainte de termen. "Era în așteptare. Și apoi, în această dimineață, erau acolo. Dar știu alți oameni care au făcut același lucru la câteva minute după mine și nu au fost transferați."
"A fost o situație nebună", a spus el.

Răspunsul autorităților de reglementare

Prăbușirea a avut loc după ce SVB a declarat că încearcă să strângă 2,25 miliarde de dolari (1,9 miliarde de lire sterline) pentru a acoperi o pierdere cauzată de vânzarea de active, în principal obligațiuni guvernamentale americane, care au fost afectate de creșterea ratelor dobânzilor.
Vestea a făcut ca investitorii și clienții să fugă din bancă. Acțiunile au înregistrat joi cea mai mare scădere înregistrată într-o zi, cu peste 60%, și au scăzut și mai mult în vânzările de după orele de tranzacționare, înainte ca tranzacțiile să fie oprite.
Îngrijorările că și alte bănci s-ar putea confrunta cu probleme similare au dus la vânzarea pe scară largă a acțiunilor bancare la nivel mondial joi și vineri dimineață.
Vineri, la Washington, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că monitorizează "cu mare atenție" "evoluțiile recente" de la Silicon Valley Bank și altele.
Ulterior, ea s-a întâlnit cu autoritățile de reglementare bancară de top, unde Departamentul Trezoreriei a declarat că și-a exprimat "încrederea deplină în autoritățile de reglementare bancară pentru a lua măsurile adecvate ca răspuns și a remarcat că sistemul bancar rămâne rezistent".
Un creditor crucial pentru întreprinderile aflate la început de drum, compania este partenerul bancar pentru aproape jumătate dintre companiile americane din domeniul tehnologiei și al sănătății finanțate prin capital de risc care s-au listat la bursă anul trecut.
Firma, care a început ca o bancă din California în 1983, s-a extins rapid în ultimul deceniu. În prezent, are peste 8.500 de angajați la nivel global, deși majoritatea operațiunilor sale se desfășoară în SUA. Dar banca a fost sub presiune, deoarece ratele mai mari fac mai greu pentru start-up-uri să strângă bani prin strângere de fonduri private sau vânzări de acțiuni, iar tot mai mulți clienți au retras depozite, mișcări care s-au amplificat săptămâna aceasta.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

În Silicon Valley, reverberațiile prăbușirii au fost ample, companiile confruntându-se cu întrebări legate de ceea ce înseamnă colapsul pentru finanțele lor. Chiar și întreprinderile fără afaceri directe au fost afectate, cum ar fi clienții Rippling, o firmă care se ocupă de software de salarizare și care folosise SVB. Aceasta a avertizat că plățile curente ar putea suferi întârzieri și a declarat că își va transfera activitatea la o altă bancă.

Autoritățile de reglementare americane au închis Silicon Valley Bank (SVB) și au preluat controlul asupra depozitelor clienților săi!
[Sursa: PixaBay]

Subsidiara britanică a SVB a declarat că va intra în insolvență începând de duminică seara

Banca Angliei a declarat că Silicon Valley Bank UK va înceta să mai facă plăți sau să accepte depozite între timp, iar această mișcare va permite deponenților individuali să primească până la 85.000 de lire sterline de la sistemul de asigurare a depozitelor din Marea Britanie.
"SVBUK are o prezență limitată în Marea Britanie și nu are funcții critice de sprijinire a sistemului financiar", a adăugat BoE. Pe lângă faptul că a fost o lovitură majoră pentru industria tehnologică, prăbușirea SVB a stârnit îngrijorări cu privire la riscurile mai largi cu care se confruntă băncile, în condițiile în care creșterile rapide ale ratelor dobânzilor au afectat piețele de obligațiuni.
Băncile centrale din întreaga lume- inclusiv Rezerva Federală a SUA și Banca Angliei- au crescut puternic costurile de împrumut în ultimul an, în încercarea de a limita inflația. Însă, pe măsură ce ratele cresc, valoarea portofoliilor de obligațiuni existente scade de obicei. Aceste scăderi înseamnă că multe bănci se află în situația de a înregistra pierderi potențiale semnificative- deși, în mod normal, modificarea valorii nu ar reprezenta o problemă decât dacă alte presiuni forțează firmele să vândă participațiile.

Citește și: Silicon Valley Bank- Pe scurt ce se intampla si de ce afecteaza lumea

Citește și: Prăbușirea băncii Silicon Valley Bank trimite startup-urile in haos!

Citește și: Prăbușirea acțiunilor Silicon Valley Bank afecteaza toata piata bursei