O bancă din California înregistrează o pierdere de miliarde de dolari, iar prețul acțiunilor se prăbușește în întreaga lume. Cum este posibil așa ceva?
Un scurt context
Silicon Valley Bank, specializată în finanțarea start-up-urilor, zguduie lumea financiară. Pierderea sa de un miliard de dolari a prăbușit prețurile acțiunilor băncilor din întreaga lume. Dar a cumpăra acum și a spera la o redresare este riscant, spune un economist șef.
Acțiuni în creștere, obligațiuni în creștere, Bitcoin în creștere: începutul anului bursier 2023 a fost bun. După performanța dezamăgitoare de anul trecut, investitorii vorbeau brusc despre o "aterizare ușoară", teama de recesiune părea să se fi estompat. De asemenea, inflația și creșterea ratelor dobânzilor au trecut din nou în fundal.
Acest optimism a dispărut brusc peste noapte. Prețurile băncilor, în special, s-au prăbușit, dar și bitcoin și-a pierdut din valoare.
Ce fel de bancă este aceasta? Și va continua să se prăbușească? Cele mai importante întrebări și răspunsuri.
Ce s-a întâmplat?
Deutsche Bank a pierdut vineri aproape zece procente din valoarea sa, iar Credit Suisse a pierdut în unele momente peste opt procente.
Ce fel de bancă este aceasta?
Silicon Valley Bank este specializată în finanțarea start-up-urilor și este strâns legată de sectorul tehnologic. Miercuri seară, instituția a raportat o pierdere de 1,8 miliarde de dolari americani din vânzarea de titluri de valoare și, prin urmare, a fost nevoită să anunțe o majorare de capital.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Cum poate o singură bancă să prăbușească piețele bursiere?
Pierderea de la Silicon Valley Bank a trimis un semnal piețelor- "Atenție, ceva nu merge bine aici!".
Creșterea ratelor dobânzilor este rea pentru piețele bursiere- nu era previzibil?
Nu, spune Geissbühler. Este adevărat că majorarea ratelor dobânzilor nu este bună pentru piețele bursiere.
Ce înseamnă această prăbușire pentru alte bănci?
"Băncile funcționează doar atunci când încrederea în ele este ridicată", spune Geissbühler.
Iar încrederea în multe bănci se prăbușește. În cazuri extreme, are loc o fugă a băncilor, așa cum s-a întâmplat în 1991 cu Spar- und Leihkasse Thun. Clienții au vrut să își retragă toți banii în același timp. Banca supraîndatorată nu a putut să-i plătească- și mulți și-au pierdut activele.
Acum se vorbește de probleme de lichiditate. Ce înseamnă asta?
În mod normal, lichiditatea este ridicată pe bursele de valori: tranzacțiile sunt înfloritoare, iar titlurile de valoare pot fi cumpărate și vândute rapid. Joi a fost diferit: mulți au vrut să își vândă acțiunile băncii, dar aproape nimeni nu a vrut să cumpere. Lipsa de lichiditate pe piață duce adesea la scăderi bruște ale prețurilor, spune Geissbühler. Lichiditatea scăzută are legătură și cu faptul că multe bănci de investiții și-au redus activitatea pe piețele bursiere.
Multe prețuri sunt în subsol- ar trebui să cumpăr din nou acțiuni acum?
"Este riscant", spune Geissbühler. Raportul risc-recompensă pentru acțiunile americane este în prezent slab din punct de vedere istoric, iar efectele creșterii ratelor dobânzilor se vor resimți din ce în ce mai mult în economie în următoarele luni. Prin urmare, el recomandă să așteptați înainte de a cumpăra.
Citește și: Prăbușirea băncii Silicon Valley Bank trimite startup-urile in haos!
Citește și: Inflatia in 2023- Imbunatatire sau factor de criza?
Citește și: Silicon Valley Bank: Cel mai mare colaps bancar dupa 2008!