Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a anunțat că Valoarea Punctului de Referință (VPR), un element central în calculul pensiilor, va crește de la 81 de lei la 91 de lei, reprezentând o majorare de 12,1%.
Ce a declarat Simona Bucura-Oprescu despre creșterea pensiilor
O altă schimbare importantă vizează indemnizația socială pentru pensionari, cunoscută și ca pensia minimă garantată.
„Majorarea VPR cu 12,1% este peste rata inflației. Noua lege a pensiilor din sistemul public este o garanție fermă că fiecare pensionar va beneficia de o creștere sustenabilă a veniturilor. Mecanismul de majorare a pensiilor prevăzut de lege este clar și asigură predictibilitate.
Noua lege a pensiilor, consfințită prin Legea nr. 360/2023, a fost descrisă drept cea mai amplă din istoria sistemului public de pensii din România. Pe 20 noiembrie 2024, s-a împlinit un an de la adoptarea acestei legi de către Parlament, iar rezultatele sale încep să se vadă.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: Nou beneficiu pentru pensionarele cu venit de până în 3.000 de lei. Ce gratuitate vor primi acestea
Cu ce beneficii a venit noua lege a pensiilor pentru români
Printre cele mai importante beneficii ale reformei se numără clarificarea momentului în care se efectuează majorările pensiilor. De acum înainte, pensionarii vor avea garanția că veniturile lor se vor majora anual, în luna ianuarie, după cum se mai arată în respectiva postare.
Un alt rezultat important al noii legi a fost eliminarea plafonului de 9,4% din PIB destinat cheltuielilor cu pensiile, care fusese inițial impus prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Creșterea pensiilor de la începutul anului 2025 reprezintă un pas important pentru îmbunătățirea calității vieții pensionarilor.
Atât majorarea VPR, cât și a pensiei minime garantate vor contribui la reducerea inegalităților sociale și la asigurarea unui trai decent pentru persoanele de vârsta a treia.