Simptome flurona: Tot ce trebuie să știi despre dubla infecție cu gripă și COVID-19. ”Vorbim de o simptomatologie destul de clară”

Autor: Bianca Hriscu
Actualizat: 11 oct 2023, 02:15

Flurona, infecție dublă cu gripă și COVID-19

Sursa: Unsplash

Flurona reprezintă dubla infecție cu gripă și COVID-19 și deja au apărut primele cazuri și în România. Ce simptome apar după infectare și cum trebuie să procedeze bolnavii?

Flurona este termenul folosit de specialiști pentru a denumi infectarea simultană cu gripă și COVID-19. Astfel de cazuri au apărut și în România, astfel că pacienții trebuie să fie atenți la simptome. Cum se manifestă Flurona?

Ce este Flurona și ce simptome apar după infectare?

Flurona este termenul care descrie dubla infectare cu gripă și Covid-19.

Flu vine de la gripă, iar Rona de la virusul SARS-CoV-2. Acest termen a fost folosit pentru prima oară la început de 2022, atunci când a fost depistat și primul caz de infecție simultană cu gripă și COVID-19.

În această perioadă, la camerele de gardă ale spitalelor se prezintă din ce în ce mai multe persoane cu infecții respiratorii. Pe lângă cazurile de gripă, răceală și COVID-19, medicii vorbesc și despre Flurona.

Este vorba despre acele persoane care se infectează, în același timp, cu gripă și COVID-19. În unele situații, după infectarea cu Flurona pot să apară tot felul de simptome specifice. Mai exact, în cazul Flurona există o combinație între simptomele de gripă și cele de COVID-19. Astfel, persoanele care se infectează simultan și cu gripă și COVID-19 pot prezenta următoarele simptome:

  • dureri musculare
  • dureri articulare
  • dureri de cap
  • stare generală proastă
  • tuse
  • febră sau frisoane
  • oboseala
  • durere de gât
  • congestie nazală
  • simptome digestive

„În general, vorbim de o simptomatologie destul de clară, ca de gripă, şi care este accentuată, şi anume stare general brusc modificată, cu dureri de intensitate mare, dureri musculare, articulare, dureri de cap, senzația că am fost bătut pe care toţi o știm dacă am trecut prin gripă, putem să avem şi simptomatologie digestivă, cum se întâmplă la infecțiile virale. Mult mai important este faptul că evoluția poate să fie imprevizibilă sau mai bine spus riscul de a avea complicații crește în momentul în care le am pe amândouă, mai ales la persoanele pe care le numim vulnerabile, cei

care au o anumită vârstă, de peste 65 de ani, 70, mai ales dacă au şi boli cronice, persoanele supraponderale şi, de asemenea, o atenţie sporită ar trebui să fie pentru cei mici, până în 5 ani, care au un risc de a face complicații”, a precizat dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, potrivit hotnews.ro.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Infectarea cu Flurona poate fi deosebită cu ușurință, având în vedere că simptomatologia este descrisă ca fiind ceva mai „zgomotoasă”, în condițiile unei duble infectări.

Citește și: Virusul Flurona, dubla infecție cu gripă și cu COVID-19, a ucis prima persoană

Care este tratamentul pentru Flurona?

Persoanele care sunt diagnosticate cu Flurona trebuie să primească tratament de specialitate pentru ambele afecțiuni, astfel că vor fi tratați atât pentru gripă, cât și pentru COVID-19.

Se administrează antivirale pentru ambele infecții. 

„Lucrurile sunt simple, în momentul în care am două afecțiuni trebuie să le tratez pe amândouă, ceea ce înseamnă că voi da antiviral şi pentru gripă şi pentru infecția cu SARS-CoV-2, pe amândouă din fericire le am ca variante, deci va fi un tratament asociat cu două antivirale. Acest lucru se întâmplă în spital. Aşa cum se întâmplă şi la o gripă, mai ales dacă există complicații, sunt terapiile pe care le știm, nu mă refer doar la tratamentul simptomatic, mă refer la antiinflamatorii şi vorbesc inclusiv de corticoterapie şi de tot ceea ce înseamnă, în funcţie de forma de boală, susținerea funcțiilor vitale. Dacă vorbim de un pacient care are o formă critică şi el este în ATI, vor fi lucrurile specifice pe care le fac şi în caz de gripă sau de COVID, luate separat pentru astfel de situaţii”, a precizat dr. Marinescu.

Citește și: Ce este Kraken, noua variantă de COVID-19 confirmată în România. Iată cât de periculoasă este şi care sunt simptomele

 

 

Taguri: