Simptomele Asociate Bolii Hemoroidale

Author: Oana Iosif

Hemoroizii, o afecţiune ce afectează peste 50% din populaţia lumii, au cauze multiple şi se remarcă adesea prin disconfortul creat pacientului. Iată mai multe informaţii despre boala hemoroidală.

1. Ce sunt hemoroizii?

Hemoroizii sunt acele dilatări venoase prezente la nivelul canalului anal. Este important să menţionăm faptul că hemoroizii devin o problemă atunci când se inflamează. De asemenea, hemoroizii pot fi atât externi, cât şi interni.

2. Cauzele care duc la apariţia hemoroizilor

- SEDENTARISMUL – specialiştii au remarcat faptul că lipsa mişcării şi statul prelungit pe scaun pot provoca apariţia hemoroizilor.

- ALIMENTAŢIA – consumul exagerat de alimente extrem de condimentate, consumul de alcool şi o dietă săracă în fibre pot de asemenea duce la apariţia hemoroizilor.

- CONSTIPAŢIA CRONICĂ - Scaunele de consistenta crescută pot conduce în timp la apariţia sângerărilor şi bineînţeles mai apoi la apariţia hemoroizilor

- Sarcina – specialiştii au remarcat că multe gravide se confruntă în trimestrul al III lea de sarcină cu hemoroizii. Acest lucru este cauzat de faptul că sarcina pune presiune pe vene atunci când măreşte uterul. Însăm este important să ştii că în cele mai multe cazuri hemoroizii vor dispărea imediat cu apariţia bebeluşului.

3. Simptomele hemoroizilor

Chiar dacă în multe cazuri, hemoroizii nu provoacă niciun fel de disconfort, trebuie să ştii că există câteva simptome care pot indica prezenţa lor. Iată câteva dintre aspectele pe care trebuie să le ai în vedere

· Sângerări – Sângerarea, pe hârtia igienică ori chiar în scaun, este în cele mai multe cazuri cea care îl forţează pe pacient să meargă la un medic. Sângele este de cele mai multe ori roşu aprins şi nu se amestecă cu fecalele în vasul de toaletă.

· Durerea – Deşi durerea nu este cel mai frecvent simptom al bolii hemoroidale, dar poate anunta o complicatie redutabila a bolii hemoroidale - tromboza hemoroidala - inchegarea sangelui in vasele hemoroidale ce produce o tumefiere locală dureroasă datorită inflamației importante. Durerea apare în cele mai multe cazuri după un episod de constipaţie, diaree, efort fizic intens, sex anal şi aşa mai departe.

· Mâncărimea şi înţepăturile - Pruritul anal şi înţepăturile, însoţite de o secreţie anală și o senzație neplăcută, sunt alte simptome destul de des întâlnite.

· Umflăturile – Umflăturile proeminente din zona rectală indică adesea prezenţa hemoroizilor.

Dacă şi tu ai remarcat unul sau mai multe simptome hemoroizi este important să ceri sfatul unui specialist. Acesta, după un consult și o serie de analize, îţi va oferi un diagnostic şi o schemă de tratament care să te ajute să depăşeşti această situaţie. Un alt lucru pe care trebuie să îl ştii este faptul că lipsa tratamentului sau un tratament neadecvat, ce nu este prescris de un medic specialist, vor lăsa boala să evolueze şi în timp pot apărea complicaţii.

Aşa cum îţi spuneam şi mai devreme, diagnosticul este pus de un medic specialist numai după o serie de investigaţii specifice şi după o discuţie amănunţită cu privire la istoricul afecţiunilor şi a simptomelor pe care pacientul le-a observat în timp. Un obiectiv important al consultației este excluderea altor cauze care pot genera simptome asemănătoare. Examenul proctologic presupune examinarea canalului anal şi a rectului inferior. În funcţie de stadiul bolii, medicul poate cere efectuarea următoarelor investigaţii:

- Tuşeu rectal;

- Anuscopia sau rectoscopia;

- Endoscopia digestive inferioară;

- Colonoscopia;

- Videoanuscopia.

4. Tratarea hemoroizilor

Bineînţeles că în funcţie de stadiul bolii medicul îţi va prescrie un tratament specific situaţiei în care te afli. Tratamentul include adesea: creme, unguente, bai de şezut, supozitoare, medicamente, dar şi alte intervenţii, precum: ligaturarea, scleroterapia, coagularea hemoroizilor, hemoroidectomia, tratement cu radiofrecvență - Procedura Rafaelo etc..





 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.