Simptomele și factorii de risc ai meningiomului

Autor: Oana Picerea

Meningiomul este cea mai frecventă tumoră primară a sistemului nervos central.

În multe cazuri, meningiomul nu cauzează apariția unor simptome, însă este extrem de important să înțelegem care sunt factorii de risc ai acestui tip de tumoare. 

Definiția cea mai simplă a meningiomului este cea de tumoare a meningelui, care în cele mai multe cazuri este benignă. Este o tumoare cu dezvoltare lentă, care se formează din meninge, acele straturi de membrane care acoperă creierul si măduva spinării. 

Deși, tehnic vorbind, nu este o tumoră cerebrală, meningiomul este inclus în această categorie deoarece el poate să exercite presiune pe parenchimul cerebral, pe nervi și pe vasele de sange alăturate, conducând la apariția unor complicatii. Din fericire, există metode prin care meningiomul poate fi tratat, iar una dintre acestea este intervenția chirurgicală.

Ce simptome pot să apară la pacienții cu meningiom

De obicei, semnele și simptomele meningiomului apar treptat și pot fi foarte subtile la început. În funcție de localizarea tumorii (meningele ce înconjoară creierul sau măduva spinării), semnele și simptomele pacienților cu meningiom pot fi foarte variabile: tulburări de vedere (de exemplu, pacientul vede dublu sau are vederea încețosata); pierderea auzului sau țiuitul urechilor, denumit și tinitus, tulburare de echilibru; dureri de cap; sindrom confuzional, tulburare de memorie; slăbiciune în mâini și picioare, preferențial pe o parte a corpului; pierderea mirosului sau anosmie; tulburare de limbaj; crize epileptice.

Semne ingrijoratoare

Cele mai multe semne și simptome ale meningiomului au evoluție lentă, deci pacientul poate să nu simtă nicio schimbare a stării de sănătate. Dar uneori persoana cu meningiom necesită îngrijiri medicale de urgență. Dacă observi că ai un debut brusc al crizelor convulsive și că apar schimbări bruşte de memorie și vedere, solicită îngrijiri medicale de urgență.

Dacă observi că ai semne și simptome de acest gen care te îngrijorează, cum ar fi durerile de cap care se agravează odată cu trecerea timpului, programeaza-te aici la un consult de neurochirurgie, pentru a afla cauza lor. La majoritatea pacienților, tocmai pentru ca meningioamele nu provoacă semne sau simptome evidente, aceste tumori benigne sunt descoperite abia în urma investigațiilor făcute de medicul curant. Acesta poate sa suspecteze alte cauze ale simptomelor, cum ar fi un traumatism la cap, ori un accident vascular cerebral.

Meningiomul și factorii de risc

Medicii nu cunosc cauza exacta a formării meningioamelor, însă un lucru este cert: anumiți factori produc modificări la nivelul celulelor, astfel încât acestea se multiplică într-un ritm anormal, ceea ce duce la formarea meningiomului. Printre factorii de risc cunoscuți pentru formarea meningioamelor sunt tratamentele pe baza de radiații – radioterapia în zona capului poate crește riscul de formare a unui meningiom.

Asociația Americană a Neurochirurgilor (AANS)* subliniază că expunerea la radiații ionizante, în special la doze mari de radiații de acest gen, a fost asociată cu o incidență mai mare de tumori intracraniene, îndeosebi a meningioamelor.

Obezitatea 

Un indice de masă corporală mare este un factor de risc pentru multe tipuri de cancere. Numeroase studii au observat că există o prevalență mai mare a meningioamelor în randul persoanelor obeze, posibil din cauza factorilor hormonali.

O boală ereditară

Potrivit specialiṣtilor de la American Association of Neurological Surgeons (AANS), o boală rară numită neurofibromatoza de tip 2 se asociază cu risc de dezvoltare a meningiomului și a altor tumori cerebrale. Astfel, persoanele diagnosticate cu neurofibromatoza de tip 2 au un risc mai mare de a dezvolta meningiom. Tot neurochirurgii americani spun că pacienții cu neurofibromatoza de tip 2 au o predispoziție mai mare de-a dezvolta meningioame maligne sau multiple meningioame.

Hormonii sexuali feminini

Statisticile arată ca meningioamele se  întâlnesc mai frecvent la femei, de aceea medicii neurochirurgi cred că hormonii feminini ar putea avea un rol în formarea acestor tumori.

Vârsta

Pe lista factorilor de risc se află și vârsta pacientului. Meningioamele sunt frecvent întâlnite la persoanele de peste 65 de ani, însă aceste tumori pot apărea la orice vârstă. La copii, însă, meningiomul este rar intalnit.

Sursa informativa:

*American Association of Neurological Surgeons (AANS), „Meningiomas”, https://www.aans.org/en/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Meningiomas