Istoria vinului spumant
Categoria de vin numita prosecco se produce pe raza a noua provincii in regiunile Veneto si Friuli Venezia Giulia din Italia. In mod traditional, doar bauturile care proveneau din aceste regiuni puteau fi numite prosecco, insa, cu timpul, vinul spumant a putut fi produs oriunde, cu conditia sa se respecte reteta originala.
Conform acesteia, dupa ce se termina prima fermentare a bauturii obtinuta din strugurii Glera, vinul este fermentat a doua oara in vase de otel inoxidabil care sunt acoperite cu smalturi de sticla, bautura nefiind pusa in sticle sub presiune. Acest tip de vin este produs acidulat (spumante) sau semi-acidulat (frizzante), dar este permisa si producerea de vin neacidulat (tranquillo).
Respectarea traditiei reprezinta marca unui brand de calitate. Iar in acest caz, traditia permite folosirea altor soiuri de struguri doar in proportie de 15%. Aceste soiuri includ Chardonnay, Pinot Grigio, Pinot Noir, Pinot Blanc sau altele.
Cum poti savura cel mai bine un pahar de prosecco?
Efervescenta caracteristica bauturii transforma experienta degustarii intr-o incantare a simturilor. Acestea sunt antrenate simultan si "urcate" intr-o frenezie spumanta. Aromele naturale si proaspete incanta gustul, iar bulele ce se ingramadesc afara din pahar gadila usor buzele si te fac sa zambesti complice.
Diversitatea de sortimente este pe masura calitatii brandului. Aromele difera in functie de soiul de struguri folosit si de metoda de preparare. Arome pure si libere, fructate si catifelate, accente de soc si de tei, ori note de salcam si lacramioare, toate se amesteca armonios si se impart in cate o sticla.
Un vin spumant sec poate insoti feluri de mancare precum quiche, frittata, branzeturi usoare, sushi, sparanghel alb. Unul extra dry se potriveste cu ceva dulce, prajituri, sufleuri dulci, mousse, inghetata sau chiar popcorn.
Ce sortiment ti se potriveste?
Rose Mary, spre exemplu, este un prosecco brut (sec). Este realizat dupa o reteta italiana autentica, in Piemonte, frumoasa regiune viticola din Italia. Aroma predominanta este de piersici sau caise, iar aciditatea placuta amortizeaza notele florale.
Martini, cel mai cunoscut brand al Italiei, incanta prin gustul vioi de fructe. Aspectul sau galben pai, cu inflexiuni efervescente se potriveste perfect intr-un pahar elegant din care poti sorbi in zilele de vara, sub mangaierea brizei.
Bottega este numele traditiei de mai bine de o suta de ani in producerea vinului. Bottega Gold Doc Magnum este un sortiment brut, proaspat, obtinut din vinificarea strugurilor din soiul Glera. Acesta este sortimentul de lux, creat special pentru cei care doresc un plus de rasfat.
Orice ai alege, poti fi sigur ca nu vei da gres. Toarna-ti un pahar, soarbe-l domol si lasa-ti mintea sa te poarte pe plaiurile Italiei, intr-o zi placuta si insorita!