Simulare BAC 2024 subiecte Română. Modele de subiecte și baremul de corectare

Autor: Denisa Irimia

Ce subiecte vor avea elevii la examenul de bacalaureat

Sursa: freepik

Studenții aflați în ultimul an de liceu, în clasa a XII-a, din 14 județe vor susține simularea examenului de Bacalaureat în anul 2024, aceasta urmând să aibă loc în prima zi de școală după perioada de vacanță de schi.

Conform calendarului simulării Bacalaureat 2024, proba scrisă la Limba și literatura română este programată să aibă loc pe data de 4 martie, coincizând cu prima zi de școală după perioada de vacanță de schi pentru elevii din cele 14 județe respective. În conformitate cu decizia a 14 inspectorate școlare, Ministerul Educației a stabilit săptămâna 26 februarie – 3 martie 2024 drept perioada desemnată pentru "vacanța de schi".

Bacalaureatul în România este structurat în mai multe probe, care variază în funcție de filiera de studiu aleasă de elevi.

Proba scrisă la Limba și Literatura Română este comună tuturor filierelor. Alte probe specifice pot include Matematica, Limba și Literatura Maternă, proba obligatorie a profilului, dar și probe opționale în funcție de alegerea fiecărui elev.

Citește și: Simulare Evaluare Națională 2024. Modele de subiecte pentru limba română. Calendarul examenelor la nivel național

Simulare BAC 2024 subiecte Română

Conform programului oficial stabilit, simularea națională pentru examenul de Bacalaureat din anul 2024 este programată să se desfășoare în intervalul cuprins între 4 și 7 martie.

Subiectul dedicat probei la Limba și literatura română în cadrul simulării pentru examenul de Bacalaureat 2024, desfășurat în județul Alba, vizează atât Filiera teoretică- Profilul real, cât și Filiera tehnologică și Filiera vocațională, acoperind toate profilurile, cu excepția profilului pedagogic.

Simulare BAC 2024: Calendarul probelor

4 martie 2024: Proba E) a) – probă scrisă – Limba şi literatura română

5 martie 2024: Proba E) c) – probă scrisă – proba obligatorie a profilului

6 martie 2024: Proba E) d) – probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării

7 martie 2024: Proba E) b) – probă scrisă – Limba şi literatura maternă

15 martie 2024: Comunicarea rezultatelor.

Când se termină anul școlar 2023-2024

Noul an școlar, 2023-2024, a debutat la data de 11 septembrie și cuprinde în total 36 de săptămâni de activități didactice, cu mențiunea unor excepții:

Pentru elevii aflați în clasele a XII-a în regim de zi, a XIII-a în regim seral și frecvență redusă, durata anului școlar este redusă la 34 de săptămâni de cursuri, iar acesta se încheie la data de 7 iunie 2024.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”

Cursurile pentru elevii de clasa a VIII-a se vor încheia pe 14 iunie 2024, marcând astfel finalul anului școlar, care este structurat pe o perioadă de 35 de săptămâni.

În ceea ce privește învățământul liceal, mai exact filiera tehnologică, cu excepția claselor menționate anterior, și pentru elevii din învățământul profesional, anul școlar se extinde pe o durată de 37 de săptămâni, încheindu-se la data de 28 iunie 2024.

Pentru elevii din învățământul postliceal, durata cursurilor este stabilită conform planurilor-cadru de învățământ în vigoare.

Citește și: Simulare Evaluare Națională 2024. Modele de subiecte pentru matematică

Subiecte Simulare Evaluare Națională 2024

Elevii din clasa a VIII-a se pregătesc să participe la Simularea Evaluării Naționale, programată pe data de 5 februarie, pentru proba scrisă la Limba și Literatura Română, iar în ziua următoare, aceștia vor susține examenul la matematică.

În continuare, pe data de 7 februarie, va avea loc proba scrisă la Limba și literatura maternă.

Rezultatele obținute de elevi în cadrul acestor simulări vor fi comunicate pe data de 23 februarie 2024, conform programului oficial publicat de Ministerul Educației. Detalii suplimentare, inclusiv modele de subiecte pentru Evaluarea Națională 2024 la matematică și baremul de corectare, pot fi consultate în resursele disponibile.

Simulare Bacalaureat 2024 pentru absolvenții de liceu

Pentru absolvenții de liceu, simularea examenului de Bacalaureat pentru anul 2024 este planificată să aibă loc în intervalul 4-7 martie, acoperind o diversitate de discipline, de la Limba și literatura română, până la materiile specifice fiecărei filiere, profiluri și specializări: Matematică, Istorie, Fizică, Chimie, Biologie, Informatică, Geografie, Logică, Argumentare și comunicare, Psihologie, Economie, Sociologie și Filosofie. Această simulare are scopul de a pregăti elevii pentru examenul de Bacalaureat propriu-zis și de a-i familiariza cu structura și cerințele acestuia în diverse domenii de studiu.