Simulare Evaluare Națională 2023: Când încep examenele? Modele de subiecte pentru toate materiile

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 07 mar 2023, 10:10

Calendar Simulare Evaluare Națională 2023

Sursa: freepik.com

Simulare Evaluare Națională 2023. Când vor susține elevii proba la Română, Matematică și Limba maternă?

Calendar Simulare Evaluare Națională 2023. Când sunt programate probele la Simularea de la Evaluarea Națională 2023, dar și care sunt modelele de subiecte puse la dispoziție de Ministerul Educației pentru proba scrisă la Limba și literatura română, Matematică și Limba și literatura maternă

Citește și: Vacanța de Paște 2023: Câte zile libere vor avea elevii în vacanța de primăvară? Anunț important făcut de Ministerul Educației

Calendar Simulare Evaluare Națională 2023. Probele scrise 

Elevii claselor a VIII-a susțin luna aceasta Simularea de la Evaluarea Națională 2023. Probele scrise la Simulare Evaluare Națională 2023 se vor desfășura în perioada 20-22 martie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației. 

Calendar Simulare Evaluare Națională 2023

20 martie 2023: Limba şi literatura română- probă scrisă

21 martie 2023: Matematică- probă scrisă

22 martie 2023: Limba şi literatura maternă- probă scrisă

29 martie 2023: Comunicarea rezultatelor

Rezultatele obținute de elevi la simularea Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2022 – 2023 sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ în care s-au desfășurat aceste simulări, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.

Notele obținute la simulările naționale nu se trec în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Citește și: Cum vor arăta subiectele pentru simulare Evaluare Națională 2023? Modelele publicate de Edu.ro

Subiecte Simulare Evaluare Națională 2023 EDU.RO Română 

Pentru simularea Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, subiectele sunt redactate sub forma unei broșuri  care se tipărește față-verso, așa cum este transmisă de către CNPEE (Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație).  

Timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare. 

Modele subiecte simulare Evaluare Națională 2023 EDU.RO Limba şi literatura română AICI   

Subiecte simulare Evaluare Națională 2023 Matematică EDU.RO  

Potrivit precizărilor transmise de Ministerul Educației, în rezolvarea subiectelor la simulare Evaluare Națională 2023, elevii trebuie să țină cont de următoarele reguli: 

- La proba de matematică, un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns considerat corect 

La figurile de la proba de matematică sunt permise marcajele pe figură și completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastră.

- La proba de matematică este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou/pix de culoare albastră) în spațiul pus la dispoziție pentru rezolvarea problemelor 

Modele subiecte simulare Evaluare Națională 2023 EDU.RO Matematică AICI   

Subiecte simulare Evaluare Națională 2023 Limba Maternă EDU.RO 

Modele subiecte simulare Evaluare Națională 2023 EDU.RO Limba şi literatura matrenă AICI    

Media claselor V-VIII, eliminată din calculul mediei de admitere la liceu

Media claselor V-VIII va fi eliminată din calculul mediei de admitere la liceu, astfel că ierarhizarea absolvenților se va realiza doar pe baza mediei obținute la Evaluarea Națională, din anul școlar 2022-2023.

Până acum, media de admitere pe baza căreia s-a făcut înscrierea în clasa a IX-a a absolvenților învățământului gimnazial s-a calculat ca media ponderată între media generală la Evaluarea Națională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, şi media generală de absolvire a claselor a V-a- a VIII-a, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere. 

Sursă: hotnews.ro; edu.ro