Simulare Evaluare Națională 2024. Modele de subiecte pentru limba română. Calendarul examenelor la nivel național

Autor: Denisa Irimia
Actualizat: 17 ian 2024, 11:19

Elevii din clasele a VIII-a se pregătesc intens pentru simularea Evaluării Naționale 2024, unul dintre examenele considerate cruciale în parcursul lor școlar.

Iată o prezentare detaliată a modelelor de subiecte elaborate pentru această simulare, oferind o perspectivă asupra complexității și cerințelor pe care elevii le vor întâlni în cadrul acestei importante evaluări.

Calendar simulare Evaluare Națională 2024

5 februarie – Limba și literatura Română
6 februarie – Matematică
7 februarie – Limba și literatura maternă
23 februarie – Publicarea rezultatelor

Luni, 20 noiembrie, elevii din clasa a VIII-a din județul Buzău au participat la proba scrisă a simulării Evaluării Naționale 2024 la Limba și literatura română.

În cadrul subiectului I, elevii au fost solicitați să argumenteze, într-un interval de 50-100 de cuvinte, relevanța exemplelor personale furnizate de alți copii sau adulți în procesul propriu de dezvoltare, având ca suport unul dintre textele aflate la dispoziție.

Citește și: Calendar Evaluare Națională 2024: Când încep examenele pentru elevi?

Simulare Evaluare Națională 2024- modele de subiecte

Procesul de păstrare a confidențialității și de anonimizare a lucrărilor scrise este realizat în următorul mod: partea din colțul dreapta-sus al primei foi tipizate, unde sunt consemnate datele personale ale elevului, nu este sigilată, iar procesul de anonimizare este efectuat automat prin intermediul platformei destinate evaluării digitalizate.

Participanții la examen au avut acces la două texte de referință, respectiv "Bronz și Floarea-Soarelui" de Cao Wenxuan și "Totul se adună în Semnele timpului" de Andreea Irimia.

Notele obținute de către elevi în cadrul simulărilor nu vor fi înregistrate în catalogul școlar. Cu toate acestea, există posibilitatea ca, în circumstanțe excepționale, la cererea scrisă a elevilor, rezultatele obținute în cadrul simulărilor județene să fie consemnate în catalog.

Performanțele școlare ale elevilor la simularea evaluării naționale pentru clasa a VIII-a și la simularea probelor scrise ale examenului național de bacalaureat în anul școlar 2023-2024 sunt supuse unei analize detaliate la nivelul fiecărei instituții de învățământ unde au avut loc aceste simulări.

Această evaluare este realizată prin intermediul discuțiilor individuale cu elevii, dezbaterilor în cadrul clasei, ședințelor cu părinții și a întâlnirilor consiliului profesoral. Scopul este adoptarea unor măsuri concrete și personalizate pentru a îmbunătăți rezultatele școlare.

Rezultatele înregistrate în cadrul simulărilor examenelor naționale nu pot fi supuse contestațiilor sau revizuiri.

Lucrările realizate de către elevi vor fi păstrate în arhivă la nivelul unității de învățământ pentru o perioadă de un an.

Elevilor cu cerințe educaționale speciale li se oferă sprijinul necesar prin susținerea probelor de examen adaptate conform prevederilor procedurii privind asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor. Aceste ajustări sunt destinate elevilor cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare care participă la examenele naționale.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Simulare Evaluare Națională 2024: Calendarul examenelor la Română și Matematică

Evaluare Națională 2024: Modele noi de subiecte – Calendar Evaluarea Națională clasa VIII-a 2024

11-14 iunie 2024: înscrierea la evaluarea națională

14 iunie 2024: încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

25 iunie 2024: Limba și literatura română – probă scrisă

27 iunie 2024: Matematică – probă scrisă

28 iunie 2024: Limba și literatura maternă – probă scrisă

3 iulie 2024 (până la ora 14.00): afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor

3 iulie 2024 (ora 16.00-ora 19.00) și 4 iulie 2024 (ora 8.00-ora 12.00): depunerea contestațiilor

4 -9 iulie 2024: soluționarea contestațiilor

9 iulie 2024: afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Conform programului stabilit de Ministerul Educației, simularea Evaluării Naționale 2024 este programată să aibă loc în perioada 5-7 februarie. Elevii vor participa la această simulare pentru a se familiariza cu formatul și conținutul examenului final și pentru a se pregăti în mod adecvat pentru acest moment crucial al parcursului lor școlar.