Simulari 2024: Sfaturi pentru elevii de clasa a 8-a și a 12-a. Calendarul examenelor

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 25 ian 2024, 20:00

Când susțin elevii examenele de la sfârșitul anului 2023-2024

Sursa: freepik

Elevii de clasa a VIII-a și a XII-a vor susține la sfârșitul anului școlar 2023-2024 un examen, ce le va modela viitorul, iar acestea sunt cele mai bune sfaturi.

Sfârșitul anului 2023-2024 este unul foarte important pentru elevii ce termină clasa a VIII-a, deoarece vor susține Evaluarea Națională, prin care se va decide liceul pe care îl vor urma, dar și pentru elevii ce termină clasa a XII-a, deoarece vor susține examenul de Bacalaureat. Această perioadă poate să fie foarte stresantă pentru elevi, iar acestea sunt cele mai bune sfaturi pe care le pot urma.

Sfaturi pentru elevii de clasa a 8-a

Tinerii absolvenți de gimnaziu trec printr-o perioadă foarte stresantă, deoarece la sfârșitul anului școlar 2023-2024, aceștia vor susține Evaluarea Națională, pe baza căreia își pot alege liceul pe care își doresc să îl urmeze în anii următori. Elevii de clasa a VIII-a vor termina cursurile la data de 14 iunie 2024, urmând ca la data de 25 iulie să înceapă Evaluarea Națională, cu prima probă scrisă, la Limba și literatura română, urmând ca la data de 27 iunie 2024 să aibă loc a doua probă scrisă, la Matematică. 

La data de 28 iunie 2024 se va susține proba scrisă la Limba și literatura maternă, iar pe 3 iulie 2024 vor fi afișate primele rezultate ale elevilor, urmând ca în aceeași zi, în intervalul orar 16:00- 19:00, să se poată depune contestații de către elevii ce nu sunt mulțumiți de rezultatele primite, dar și la data de 4 iulie 2024, între orele 08:00- 12:00.

Rezultatele final vor fi afișate la data de 9 iulie 2024.

Citește și: Calendar Evaluare Națională 2024: Când încep examenele pentru elevi?

Cel mai bun sfat pe care elevii de clasa a VIII-a trebuie să îl urmeze este să se odihnească, deoarece un somn bun îi poate ajuta să se concentreze mai bine atunci când învață, dar și să le ofere perioade de liniște, în care să nu se streseze cu examenul.

Este important ca în această perioadă să evitați nopțile nedormite, iar ora ideală la care ar trebui ca elevii de clasa a VIII-a să se culce este 23:00, astfel încât să aibă parte de un somn îndelungat și de calitate.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

De altfel, pe elevii de clasa a VIII-a se poate pune o mare presiune din partea părinților sau a profesorilor sau chiar a propriilor dorințe, iar aceste situații le pot aduce o stare de stres peste care pot trece doar dacă vor reuși să vorbească deschis cu prietenii sau membrii familiei.

Sfaturi pentru elevii de clasa a 12-a

Anul școlar 2023-2024 se termină la data de 7 iunie pentru elevii de clasa a XII-a, iar la data de 17 iunie, aceștia vor susține prima etapă a examenului de Bacalaureat sau examenul maturității.

În intervalul 17-19 iunie 2024, elevii ce termină clasa a XII-a vor susține evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, iar în perioada 19-20 iunie se va susține evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă.

Urmează ca în intervalul 19-21 iunie 2024 să se susțină evaluarea competențelor digitale, ultima astfel de probă fiind în perioada 25-27 iunie, unde se va susține evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională. După aceste probe, elevii ce au terminat clasa a XII-a vor susține probele scrise ale examenului de Bacalaureat, prima având loc la data de 1 iulie 2024, la Limba și literatura română.

Pe 2 iulie vor susține proba scrisă la proba obligatorie a profilului, urmând o zi liberă între a doua și a treia probă scrisă, astfel la data de 4 iulie elevii vor susține proba la alegere a profilului și specializării. Ultima probă a examenului de Bacalaureat pentru anul 2024 este la data de 5 iulie, la Limba și literatura maternă, relatează edupedu.ro.

Rezultatele la probele scrise vor fi afișate la data de 8 iulie, până la ora 12:00, iar elevii ce nu sunt mulțumiți de rezultate vor putea să depună contentație în intervalul orar 12.00 – 18.00, în aceeași zi. Rezultatele finale vor fi afișate la data de 12 iulie 2024. 

Examenul de Bacalaureat sau examenul maturității poate însemna un motiv de stres pentru elevi, materia pentru probele scrise, dar și orale, fiind numeroase, de aceea este important ca aceștia să aibă un program bine realizat pentru a avea timp să parcurgă de câteva ori toată materia, înainte de a susține examenul. Deși Bacalaureatul este important, nu trebuie să vă supraîncărcați, astfel este nevoie de câteva momente de relaxare pentru a vă concentra mai bine la învățat.