Sindromul "casei de sticlă" al Parlamentului European!

Author: Bogdan Frațilă

Chiar și după Qatargate, deputații europeni se împotrivesc eforturilor de curățare a Camerei!

Sursa: PixaBay

Chiar și după Qatargate, deputații europeni se împotrivesc eforturilor de curățare a Camerei!

Chiar și după Qatargate, deputații europeni se împotrivesc eforturilor de curățare a Camerei. Când vine vorba de apărarea împotriva corupției, pentru Parlamentul European este un standard pentru toată lumea și altul pentru membrii Camerei. De la preluarea mandatului, în 2019, deputații europeni au legiferat protecții împotriva denunțurilor pentru lucrătorii din întreaga UE- dar nu au reușit să le aplice propriului personal.
Ei au scorojit compania de ride-sharing Uber pentru că a recrutat un fost comisar european pentru a face lobby pentru foștii săi colegi la scurt timp după ce a părăsit funcția- dar au refuzat să se supună ei înșiși unei "perioade de răcire" similare. Au respins o candidată a Comisiei, Sylvie Goulard, din cauza unei slujbe secundare bine plătite și a folosirii unui asistent parlamentar pentru activități politice interne- dar nu au considerat că niciuna dintre acestea nu reprezintă o problemă suficientă pentru a o descalifica din funcția de europarlamentar.

Chiar și după Qatargate, deputații europeni se împotrivesc eforturilor de curățare a Camerei!
[Sursa: PixaBay]

Ramasitele Qatargate

Acum, pe măsură ce unda de șoc a scandalului Qatargate se atenuează, Parlamentul pare hotărât să se asigure că relația sa confortabilă cu ceea ce un deputat a numit "corupția măruntă și cotidiană" a UE va ieși nevătămată- că reacția se limitează la un cerc restrâns de persoane și nu amenință activitatea obișnuită.
Deputații europeni se pregătesc să ia în considerare o serie de propuneri menite să "pună nisip în angrenajele" mașinăriei de influență ilicită. O mare parte din planul în 14 puncte- care a fost dezvăluit pe scară largă, dar încă nu a fost publicat oficial de președintele Parlamentului, Roberta Metsola- ar alinia Parlamentul la normele deja în vigoare în Comisie, inclusiv o "perioadă de răcire" înainte ca foștii deputați să poată face lobby pentru foștii lor colegi și introducerea obligatorie într-o bază de date de transparență pentru toți lobbyiștii care intră în incintă.

Pentru veteranii Parlamentului, aceste idei vor părea familiare. Ele au fost propuse în trecut, doar pentru a fi blocate de către deputații europeni, argumentând că măsurile de responsabilitate riscă să submineze voința alegătorilor. Spre deosebire de birocrații nealeși din Comisie, susțin ei, libertatea de mandat a parlamentarilor este sacrosanctă.
"Recunoașterea? Nu există absolut deloc", a declarat Gwendoline Delbos-Corfield, deputat francez din partea Verzilor. Ea a comparat camera de 705 membri cu un corp bolnav care respinge tratamentul medical- tratament care, potrivit ei, ar trebui să se extindă la protecția celor care denunță, la noi cerințe de transparență pentru întâlnirea cu lobbyiștii și la obligația de a raporta modul în care sunt cheltuite indemnizațiile legislatorilor.
Reacția imunitară a UE sugerează că Bruxelles-ul suferă de un caz sever de sindromul "casei de sticlă", a declarat Delbos-Corfield. Experți în a arăta cu degetul și în a impune reguli obligatorii altor organisme, oficialii blocului comunitar nu prea sunt interesați să ia ei înșiși medicamentul dur.

Chiar și după Qatargate, deputații europeni se împotrivesc eforturilor de curățare a Camerei!
[Sursa: PixaBay]

Nu e sigur

Unii speră că Qatargate va fi experiența de moarte apropiată care îl va speria pe pacient și îl va determina să se modeleze.
"Au existat scandaluri mai mici și reforme mai mici, dar nu a existat niciodată un moment în care viitorul instituției în sine să fie în pericol din cauza naturii și dimensiunii scandalului", a declarat Michiel Van Hulten, director al Transparency International EU, care a vorbit cu eurodeputații entuziasmați de acuzații pe coridoarelele sediului de la Strasbourg săptămâna trecută. "Qatargate a schimbat acest lucru".
Cel mai important dintre cei convertiți: Președintele Parlamentului European, Metsola, care primește laude din partea unor militanți pentru transparență pentru că a propus un set ambițios de reforme rapide.
Deși Metsola a încercat inițial să abată atenția de la comportamentul propriilor deputați europeni, prezentând scandalul ca pe un "atac" asupra UE de către invadatori străini, "de atunci a rectificat acest lucru". Metsola este "mai serioasă în ceea ce privește reforma internă decât oricare dintre predecesorii ei", a spus van Hulten.
Metsola va trebui să învingă adversarii puternici din propriul său grup politic de centru-dreapta, Partidul Popular European.
"Acesta este un fel de moment decisiv", a declarat Van Hulten. Dacă Metsola "își asumă riscul și este dispusă să își facă dușmani, inclusiv în cadrul propriului partid", Parlamentul ar putea vedea o schimbare reală. În caz contrar, a continuat el, "este greu de văzut cum se va întâmpla ceva semnificativ". Istoria Camerei nu oferă prea multe motive pentru speranța lui van Hulten. Înainte de ultimele alegeri europarlamentare din 2019, Parlamentul a adoptat un set de reguli de transparență cu multă fanfară. Cu toate acestea, modul în care au fost adoptate regulile nu a fost deloc transparent. Cel mai meticulos paragraf al măsurii- o cerință pentru președinții de comisii și raportori de a-și dezvălui întâlnirile cu grupurile de interese- a fost adoptat prin vot secret. Un set anonim de 220 de deputați europeni a votat împotriva acestuia. O cohortă și mai mare de deputați a votat împotriva unui paragraf care îi îndemna- dar nu le cerea- pe toți deputații europeni să refuze să se întâlnească cu lobbyiștii care nu sunt înscriși în Registrul de transparență, o bază de date online a lobbyiștilor, asociațiilor comerciale și ONG-urilor care încearcă să influențeze politica UE.

Citește și: Anatomia unui scandal! Qatargate inca afecteaza UE

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Citește și: Qatar ingrijorat privind imaginea negativa din Europa?

Citește și: Fotbal, gaze și acuzații de mită: Relațiile dintre Qatar și UE!