Sindromul post-COVID îi afectează pe pacienții care au avut forme ușoare ale bolii chiar și după câteva luni după ce au trecut prin boală, iar asta îi îngrijorează pe medicii din România.
Afectarea pulmonară în cazul pacienților care dezvoltă sindromul post-COVID este asemănătoare cu a persoanelor care au mai mult de 20 de ani de fumat, a declarat managerul Institutului "Marius Nasta" din București, Beatrice Mahler.
Pacienții cu forme ușoare, afectați de sindromul post-COVID
Pacienții care au trecut ușor prin boală după ce au fost infectați cu COVID-19 ajung la spital chiar și după câteva luni după ce au contractat virusul. Sindromul post-COVID afectează jumătate dintre pacienții care au avut forme ușoare ale bolii, care nu au necesitat internare și nici tratament antiviral.
Iar asta îi îngrijorează pe medicii din România, care spun că tot mai mulți tineri ajung la spital cu tuse, oboseală la efort și infecții respiratorii repetate chiar și după 6 luni de la trecerea prin boală.
„Este surprinzător modul în care sindromul post-COVID îşi face simţită prezenţa la pacienţii care au avut forme uşoare de COVID.
Mă refer aici la persoane tinere, persoane care nu au necesitat tratament antiviral sau internare în spital în timpul perioadei de boală, dar care la o perioadă de trei luni, şase luni se prezintă la medicul pneumolog acuzând o simptomatologie nu neapărat brutală, ci supărătoare: tuse, oboseală la efort, infecţii respiratorii repetate.
Sunt destul de frecvente (cazurile- n.r.). Aş spune că jumătate din pacienţii care se prezintă pentru evaluare post-COVID au acest tip de afectare", a declarat managerul Institutului "Marius Nasta" din București, Beatrice Mahler, citată de Agerpres .
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citeste si: Ce este sindromul inflamator multisistemic post- Covid. Simptome și complicații la copii
Tinerii sunt afectați de sindromul post-COVID
Beatrice Mahler a spus că afectarea pulmonară în cazul acestor pacienţi este asemănătoare celei a persoanelor care au mai mult de 20 de ani de fumat.
"Examinarea pe care o facem în laboratoarele funcţionale evidenţiază o modificare o funcţiei pulmonare care se produce la nivelul săculeţilor de aer, la nivelul alveolelor, probabil prin mecanism imun specific infecţiei SARS-CoV-2.
Pentru a înţelege lucrurile, aş compara cu persoanele care fumează. Pentru că aceeaşi afectare la nivelul săculeţilor o găsim la pacienţii care au mai mult de 20 de ani de fumat. Surprinzătoare pentru mine, cel puţin, şi surprinzătoare în condiţiile în care am avut pacienţi care nu au avut un singur episod de infecţie, ci mai multe episoade, este adevărat, toate uşoare, dar la care funcţia pulmonară la acest nivel este important afectată", a explicat managerul Institutului "Marius Nasta" din București, Beatrice Mahler.
România, lovită de un nou val pandemic
România a început să fie afectată de valul 6 al pandemiei de COVID-19, iar vârful va fi atins undeva în luna august , potrivit estimărilor Ministerului Sănătății.
„Sunt două scenarii: unul, să se atingă vârful mai repede, la începutul lunii august, iar cel de-al doilea scenariu- să se întâmple undeva spre sfârșitul lunii august. Oricum ar fi, vedem că e o creștere a numărului de cazuri” , a declarat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății în cadrul unei emisiuni la Digi 24, referitor la valul 6 al pandemiei de Codiv.
Acesta a recomandat purtarea în continuare a măștilor, cu precădere în spațiile aglomerate și în spațiile închise, ca măsură de protecție în valul 6 al pandemiei care a lovit și România.