"Sindromul uratenei", boala care afecteaza sute de milioane de oameni

Autor: Raluca Vitu
Actualizat: 12 sep 2020, 04:35

Tulburarea dismorfica corporala (TDC), denumita popular “Sindromul uratenei” reprezinta o afectiune ce tine de domeniul psihiatriei si este, potrivit cercetatorilor, prezenta mai ales in randul populatiei tinere.

Conform estimarilor, aproximativ 2% din populatia globului sufera de TDC.

Tulburarea dismorfica corporala incepe de cele mai multe ori in copilarie prin constientizarea “defectului cheie” si are ca simptomte principale preocuparea excesiva legata de un defect fizic (observabil sau nu) si diverse tulburari de comportament sau de incadrare sociala din pricina acestui defect. Bolile de asociere – bulimia, anorexia, izolarea sociala, comportamentul obsesiv-compulsiv, depresia, fobia sociala, sindromul persoanlitatii posesive, autopedepsirea etc.

- fac si ele parte dintre simptomele persoanelor care sufera de “sindromul uratenei”.

Tratamentul acestei tulburari este unul complex ce presupune terapie comportamentala de grup si administrarea anumitor medicamente.

Spre deosebire de majoritatea bolilor psihice, TDC face nota discordanta prin rezistenta pacientilor la terapia clasica. Ceea ce pare insa sa dea rezultate in ultimii ani este terapia comportamentala de grup, pacientii trebuind sa fie „educati” din nou cu privire la ceea ce societatea defineste ca standard si ceea ce noi reprezentam in cadrul ei.

Aceste forme de terapie se insotesc in cele mai multe cazuri si de tratament medicamentos, acesta fiind menit sa imbunatateasca starea de spirit a pacientilor si sa-i faca susceptibili la schimbare
”, a spus Conf. univ. dr. Anamaria Ciubara, medic primar psihiatru.