Singurul loc de pe Pamant in care nu exista viata

Autor: A.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 26 aug 2021, 14:55

Viata gaseste o modalitate sa se dezvolte oriunde pe glob, de la locuri extrem de aride, la medii toxice, sub pamant si in varful muntilor, in zone prea fierbinti sau inghetate.

Ar putea sa existe, totusi, o exceptie. Tot felul de organisme stranii prospera in cele mai ostile medii ale planetei, dar unele locuri pot sa fie prea aspre chiar si pentru cele mai rezistente forme de viata, relateaza BBC. Desertul Atacama, din nordul Chile, este un candidat serios pentru titlul de cel mai ostil loc de pe pamant. Una dintre cele mai aride zone din lume, cu portiuni in care nu cade nicio picatura de ploaie timp de cincizeci de ani, da impresia ca nu ar putea sustine vreo forma de viata.

"Spre Atacama, aproape de coasta pustie, vezi un pamant fara oameni, unde nu sunt pasari, nu sunt fiare, nici copaci, nici vegetatie", spunea poetul Alonso de Ercilla, in secolul al XVI-lea.

Totusi, desertul Atacama nu este complet pustiu. Unele microorganisme endolite au gasit o cale sa se agate de porii rocilor, unde gasesc suficient de multa apa incat sa supravietuiasca. "Reusesc sa sustina o intreaga comunitate de organisme, e fascinant", spune Jocelyne DiRuggiero, miocrobiolog la Universitatea Johns Hopkins.


Totusi, cercetatorii au descoperit o specie de bacterii hipertermofile metanogene, care traiesc in apropierea izvoarelor hidrotermale, la o temperatura de 122 de grade Celsius. Temperatura scazuta nu pare sa fie o problema pentru bacterii, anumite specii traind si la -10, sau chiar -20 de grade in permafrostul din Siberia si in lacuri aflate sub calota glaciara, in Antarctica.

Nici presiunea uriasa nu pare sa impiedice viata sa se dezvolte.
Oamenii de stiinta au descoperit o specie de microorganisme, numita Desulforudis audaxviator, la aproape 3 kilometri sub pamant, intr-o mina de aur din Africa de Sud. Acestea nu au mai fost in contact cu suprafata Terrei de milioane de ani si supravietuiesc absorbind nutrienti din rocile care trec printr-o dezintegrare radioactiva. Substantele chimice sau radiatiile puternice nu par sa distruga orice forma de viata. Deinococcus radiodurans, spre exemplu, poate rezista la doze de radiatii de 3000 de ori mai mari decat cele care sunt fatale oamenilor si a supravietuit unui zbor in spatiu.
La fel, arsenicul, mercurul si alte metale grele, care ucid majoritatea formelor de viata, sunt esentiale pentru anumite specii de bacterii extremofile.( sursa Mediafax)

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.