Sirenele s-au auzit miercuri în toată țara: IGSU anunță care este scopul exercițiului denumit și „Miercurea Alarmelor”

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 28 feb 2024, 11:11

IGSU pregătește loc un exercițiu național de alarmare publică.

Sursa: Profimedia

 Miercuri, 28 februarie, IGSU a pregătit un exercițiu național de alarmare publică.

Miercuri, românii sunt chemați să participe la exercițiul de alarmare publică „Miercurea Alarmelor”, un moment crucial pentru verificarea funcționării sirenelor pe întreg teritoriul național.

Un exercițiu de alarmare publică a avut loc miercuri

Potrivit igsu.ro, astăzi, între orele 10.00 și 11.00, cetățenii din întreaga țară sunt chemați să participe la exercițiul de alarmare publică denumit „MIERCUREA ALARMELOR”. Acest exercițiu are ca scop verificarea funcționării sirenelor pe întreg teritoriul național, prin acționarea acestora în zonele de competență ale inspectoratelor pentru situații de urgență județene/București-Ilfov.

Sirenele din întreaga țară vor emite semnalul „Alarmă la dezastre”, semnificând iminența producerii unor calamități cu impact major asupra comunităților. Deși activarea sirenelor poate crea disconfort în rândul cetățenilor, este esențial să ne familiarizăm cu modul de reacție și să învățăm cum să facem față unor situații de urgență.

Este recomandat să rămânem calmi și să urmărim informațiile oferite de inspectoratele pentru situații de urgență.

În situații reale de urgență, informații suplimentare vor fi transmise prin intermediul mesajelor RO-ALERT, al aplicației DSU și altor surse și canale de informare ale structurilor pentru situații de urgență, inclusiv posturi radio și TV.

Ce reprezintă semnalele emise de sirene?

Înțelegerea și respectarea semnificației diferitelor semnale emise de sirene sunt esențiale în aceste momente. Iată câteva dintre semnalele importante:

- Alarmă la dezastre: constă în 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, cu o pauză de 10 secunde între ele.

- Prealarmă aeriană: constă în 3 sunete a câte 32 de secunde fiecare, cu o pauză de 12 secunde între ele.

- Alarmă aeriană: constă în 15 sunete a câte 4 secunde fiecare, cu o pauză de 4 secunde între ele.

Aceste semnale sunt concepute pentru a avertiza populația cu privire la diferite situații de urgență și pentru a iniția măsurile necesare de protecție și intervenție.

Participarea la exercițiul de alarmare publică oferă oportunitatea de a ne pregăti și de a ne familiariza cu procedurile de urgență în cazul unor situații reale. Prin colaborarea și implicarea noastră, putem contribui la reducerea impactului evenimentelor dezastruoase și la protejarea vieților și bunurilor noastre.

 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Protecția și pregătirea pentru situații de urgență a populației

Protecția, pregătirea și asistența împotriva pericolelor reprezintă drepturi fundamentale ale ființelor umane, la fel de importante precum dreptul la viață și la sănătate. În acest context, managementul serviciilor de intervenție în situații de urgență devine un instrument umanitar esențial, intervenind în fața unor situații de urgență determinate de cauze naturale, antropice sau conflictuale.

Protecția civilă, ca parte a domeniului umanitar, vizează prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență sau criză provocate de dezastre naturale sau antropice, precum și refacerea mediului înconjurător. Acțiunile specifice includ prevenirea și prevenirea situațiilor de urgență, limitarea efectelor dezastrelor și participarea la acțiunile de refacere după perioadele de criză.

În cadrul managementului de urgență, sunt identificate următoarele faze:

Prevenirea: constă în luarea măsurilor preventive și pregătirea adecvată pentru a minimiza riscurile și a preveni producerea unor situații de urgență.

Prevederea și pregătirea: implică identificarea și anticiparea situațiilor de urgență, pregătirea resurselor umane și materiale pentru a face față acestora.

Detectarea și alarmarea: reprezintă identificarea precoce a situațiilor de urgență și alarmarea promptă a populației pentru a lua măsuri de protecție.

Intervenția și refacerea: cuprinde acțiunile de intervenție în timpul situațiilor de urgență și eforturile ulterioare de refacere a comunităților afectate.

Estimarea/evaluarea efectelor și pagubelor: implică evaluarea daunelor produse de situațiile de urgență și planificarea acțiunilor de recuperare.

Obiectivele managementului de urgență includ educarea populației în ceea ce privește cunoașterea riscurilor, crearea unei mentalități de autoprotecție în comunități și pregătirea pentru gestionarea situațiilor de urgență.

Evacuarea și adăpostirea populației sunt componente esențiale ale pregătirii pentru situații de urgență, implicând planificarea și identificarea zonelor sigure și a resurselor necesare pentru protejarea cetățenilor în caz de necesitate.

Protecția împotriva riscurilor chimice, biologice, radiologice și nucleare este crucială în fața amenințărilor de contaminare și dezastru, necesitând acțiuni specifice de prevenție și intervenție.

De menționat este faptul că în 2024, în 28 februarie, sunt sărbătoriți 91 de ani de Protecție Civilă în România şi este marcată împlinirea a 47 de ani de la cutremurul din Vrancea din 4 martie 1977, cel mai devastator din istoria României.

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?