Siropul de agave: 3 beneficii și cum îl folosești corect

Autor: Oana Iosif

Siropul de agave este un îndulcitor de culoare aurie, cu o consistență mai lichidă decât a mierii. Acesta provine din planta Agave americana, o plantă cu frunze mari și groase, originară din Mexic. Aceeași plantă este utilizată și pentru obținerea băuturii alcoolice tequila.

Dintre îndulcitorii recomandați persoanelor cu diabet zaharat, siropul de agave se află printre variantele naturale. Iată care sunt beneficiile siropului de agave, dar și riscurile consumului excesiv. 

Beneficiile siropului de agave

Siropul de agave are un conținut de fructoză de 75-90%, dar și cantități mici de vitamine din complexul B. Cu toate acestea, folosit ca îndulcitor, conținutul de vitamine este neglijabil. Însă siropul de agave prezintă o serie de beneficii pentru sănătate:

1. Are un indice glicemic scăzut

Indicele glicemic reprezintă potența unui aliment de a crește glicemia într-un anumit interval de timp. Un indice glicemic de 70 sau mai mult este considerat ridicat, unul între 56-69 este mediu, iar unul sub 55 este scăzut (“Glycemic Index Diet: What’s behind the Claims”). Cu cât acesta este mai ridicat, creșterea glicemiei este mai bruscă, solicitând pancreasul să producă insulină în cantități mari. În schimb, un indice glicemic scăzut crește glicemia lent și o menține constantă. 

Datorită conținutului ridicat de fructoză, siropul de agave nu are un impact puternic asupra glicemiei. În timp ce zahărul alb rafinat are un indice glicemic de 60, iar mierea de 58, siropul de agave are indexul glicemic de 19 (Jacquelyn Cafasso, “Agave Nectar vs. Honey: Which Is Healthier?”). 

2. Ajută la prevenția și controlul diabetului zaharat

Pentru că siropul de agave are un impact redus asupra glicemiei, utilizarea acestuia în locul zahărului poate ajuta la prevenția și managementul diabetului zaharat. Totuși, American Diabetes Association recomandă limitarea consumului de sirop de agave (Jacquelyn Cafasso, “Agave Nectar vs. Honey: Which Is Healthier?”).

3. Ar putea contribui la managementul greutății

Un studiu efectuat pe șoareci de laborator a demonstrat că, spre deosebire de dieta cu sucroză (sau zahăr), cea cu sirop de agave are un efect mai redus asupra creșterii în greutate (Shirin Hooshmand et al., “Effects of Agave Nectar versus Sucrose on Weight Gain, Adiposity, Blood Glucose, Insulin, and Lipid Responses in Mice”). Totusi, nu se știe dacă rezultatele sunt aceleași în cazul organismului uman. 

Riscurile consumului excesiv

Consumul excesiv de sirop de agave se asociază cu anumite riscuri pentru sănătate, deoarece acesta este bogat în fructoză. 

Fructoza este metabolizată diferit în organism. Atunci când este prezentă în exces, crește trigliceridele din sânge, colesterolul LDL și țesutul adipos abdominal. Astfel, poate contribui la apariția insulinorezistenței, diabetului zaharat tip 2, sindromului metabolic, bolilor cardiovasculare și steatozei hepatice (Joe Leech, “Agave Nectar: A Sweetener That’s Even Worse than Sugar?”).

Cum îl utilizezi corect?

Pentru că siropul de agave este cu 40% mai dulce decât zahărul, este recomandat să folosești jumătate din cantitatea de zahăr pe care o utilizezi în mod normal. 

Acesta poate fi utilizat pentru îndulcirea băuturilor reci sau calde (ceai, cafea, limonadă) sau ca topping peste clătite americane. De asemenea, poate înlocui zahărul în rețetele deserturilor. Totuși, pentru că aceste presupun cantități mari de îndulcitor, nu este indicat să facem un obicei din utilizarea siropului de agave. Altă metodă de a evita riscurile consumului excesiv este să preparăm mai rar deserturi.

Așadar, siropul de agave prezintă beneficii potențiale pentru sănătate, atunci când înlocuiește zahărul în cantități moderate. Cu toate acestea, orice exces este dăunător, deci și acest produs trebuie consumat cu precauție. 

Referințe: 

1. “Glycemic Index Diet: What’s behind the Claims.” Mayo Clinic, 2020, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/glycemic-index-diet/art-20048478#:~:text=Understanding%20GI%20values&text=Low%20GI%20%3A%201%20to%2055,High%20GI%20%3A%2070%20and%20higher. Accessed 23 Apr. 2022.

2. Cafasso, Jacquelyn. “Agave Nectar vs. Honey: Which Is Healthier?” Healthline, Healthline Media, 4 Oct. 2016, www.healthline.com/health/food-nutrition/agave-nectar-vs-honey#glycemic-index. Accessed 23 Apr. 2022.

3. Hooshmand, Shirin, et al. “Effects of Agave Nectar versus Sucrose on Weight Gain, Adiposity, Blood Glucose, Insulin, and Lipid Responses in Mice.” Journal of Medicinal Food, vol. 17, no. 9, Sept. 2014, pp. 1017–1021, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25011004/, 10.1089/jmf.2013.0162. Accessed 23 Apr. 2022.

4. Leech, Joe. “Agave Nectar: A Sweetener That’s Even Worse than Sugar?” Healthline, Healthline Media, 25 June 2020, www.healthline.com/nutrition/agave-nectar-is-even-worse-than-sugar#dangers. Accessed 23 Apr. 2022.