Sistemul bonus-malus al polițelor RCA se va modifica. Iată modificările propuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară

Autor: Bianca Vidoi

Sistemul bonus-malus al polițelor RCA se va modifica

Sursa: Facebook Autoritatea de Supraveghere Financiară

Autoritatea de Supraveghere Financiară a propus un set de modificări ale polițelor RCA, iar printre acestea se numără și revizuirea sistemului bonus-malus.

Autoritatea de Supraveghere Financiară sau ASF a propus o serie de modificări ale polițelor RCA, ce sunt dezbătute în Senat, printre care se numără și revizuirea sistemului bonus-malus, dar și schimbarea intervalelor de realizare a polițelor RCA, alături de amenzi mai mari pentru românii ce nu dețin poliță RCA.

Sistemul bonus-malus al polițelor RCA se va modifica

Autoritatea de Supraveghere Financiară a propus o serie de modificări pentru legea RCA, iar la data de 3 ianuarie 2024, Guvernul României a depus la Senat un proiect de lege care să cuprindă modificarea și completarea

Legii nr.132/2017. Una dintre propunerile pe care ASF le-a propus pentru modificarea legii RCA face referire la modificarea sistemului bonus-malus, prin care se pot adăuga majorări sau micșorări asupra primei de asigurare pe care clienții o plătesc.

Citește și: Cât costă o rovinietă în 2024 și cum poți verifica online data de expirate

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

Sistemul bonus-malus îl ajută pe asigurat să se încadreze în una dintre cele două categorii, bonus, ceea ce duce la reducerea valorii pe care asiguratul trebuie să o plătească sau malus, ceea ce poate duce la majorarea valorii primei de asigurare ce trebuie plătită. Sistemul bonus-malus are la bază istoricul de daunalitate pe care asiguratul îl are, însă Autoritatea de Supraveghere Financiară propune și alte criterii, precum:

  • natura și severitatea prejudiciilor produse pentru care s-au achitat despăgubiri, respectiv daune morale, vătămări corporale sau decese;
  • conducerea vehiculelor sub influența băuturilor alcoolice și/sau a substanțelor cu efect psihoactiv;
  • oferirea unor informații inexacte sau cu reticență făcută cu rea credință conform prevederilor Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, la momentul încheierii contractului RCA;
  • nerespectarea obligației continue de asigurare RCA pentru o perioadă mai mare de 30 zile;
  • contravențiile și sancțiunile aplicate de către personalul Poliției Române privind încălcarea regulilor pentru circulația vehiculelor care denotă un comportament neadecvat în trafic ce conduce la un risc ridicat de accidente.

Astfel românii ce își doresc să se încadreze în sistemul bonus-malus trebuie să aibă în vedere mai multe criterii față de anii anteriori, la care se adaugă accidentele soldate cu vătămări corporale sau decese, dar și amenzile pe care le primesc în trafic.

Amenzi mai mari pentru persoanele ce nu plătesc polița RCA

Atât în legea nr.132/2017, cât și în cea ce este dezbătută în prezent, L1/2024, prevede sancționări pentru persoanele fizice, dar și pentru cele juridice, ce decid să nu încheie o poliță de asigurare RCA, însă noua lege prevede majorări ale amenzilor.

În prezent, românii ce nu au poliță RCA primesc o amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei, alături de reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare a vehiculului, până se prezintă documentul doveditor al încheierii asigurării.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a propus ca amenzile să fie majorate, iar reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare a vehiculului să fie eliminată, în locul acesteia fiind aplicate sancțiunile Poliției Române.

Acestea sunt noile valori propuse de către Autoritatea de Supraveghere Financiară:

  • a) în cazul vehiculelor încadrate în categoria autoturismelor – 2.000 lei;
  • b) în cazul vehiculelor de transport persoane, inclusiv tramvaie – 7.000 lei;
  • c) în cazul vehiculelor de transport marfă: (i) având masă totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone – 5.000 lei; (ii) având masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și mai mică sau egală cu 12 tone – 7.000 lei; (iii) având masă totală maximă autorizată mai mare de 12 tone – 15.000 lei;
  • d) alte vehicule decât cele prevăzute la lit. a) – c) – 1.000 lei, potrivit digi24.ro.

O nouă modificare pe care a propus-o Autoritatea de Supraveghere Financiară face referire la reducerea intervalelor RCA, în prezent acestea realizându-se pe perioade cuprinse între 1 sau 12 luni, multiplu de o lună, pentru a se adapta venitului fiecărui solicitant. ASF cere ca noul contract RCA să poată fi încheiat doar pe 3, 6 sau 12 luni.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.