Marți, 23 noiembrie, a fost depus la Parlament un obiectiv al programului de guvernare. Acesta prevede creşterea contribuţiilor către pilonul obligatoriu de pensii administrate privat, Pilonul 2, de la 3,75% la 4,75%. Acest lucru ar urma să se întâmple până în anul 2024.
Citeste si: Vestea pe care o așteptau toți pensionarii! Iată cine va beneficia de 200 de lei în plus la pensie
Contribuțiile la pilonul II vor fi majorate până în anul 2024
Potrivit programului de guvernare, una din principalele măsuri urmărite este creşterea contribuţiilor către Pilonul II de pensii.
„Referitor la pensiile private, principalele măsuri urmărite sunt: creşterea contribuţiilor către Pilonul II de pensii cu un punct procentual de la 3,75%, cât este în prezent, după transferul contribuţiilor sociale în sarcina angajaţilor, până
Mai mult, documentul prevede recalcularea acestora pe principiul contributivităţii, cu respectarea hotărârilor Curţii Constituţionale.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
„În ceea ce priveşte cele 6 categorii de pensii de serviciu, acestea vor fi recalculate plecând de la principiul contributivităţii, cu respectarea jurisprudenţei Curţii Constituţionale”, conform programului de guvernare.
Pe lista măsurilor referitoare la pensiile private, documentul mai menţionează: „promovarea unor soluţii legislative pentru dezvoltarea sistemului de pensii private; promovarea cadrului legal care vizează organizarea şi funcţionarea sistemului de plată a pensiilor private (proiect de Lege privind plata pensiilor private); flexibilizarea şi dezvoltarea legislaţiei privind pensiile facultative, prin adaptarea profilului de risc la parametrii persoanei în cauză (vârstă, obiectiv), a criteriilor de deductibilitate a cheltuielilor
Lovitură pentru românii care au pensii mai mari
Potrivit Programului de guvernare al coaliţiei PNL-PSD-UDMR, pentru perioada 2021 – 2024, Codul Fiscal urmează a fi modificat. Astfel, vor fi eliminate facilitățile de exceptare de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru pensionarii români care încasează venituri din pensii care depăşesc 4.000 de lei, potrivit Capital.ro.
„Transpunerea imediată a prevederilor Iniţiativei la nivel global privind evitarea erodării bazei impozabile şi a transferului profiturilor, ceea ce va reduce substanţial evaziunea fiscală. Modificarea Codului Fiscal în sensul eliminării facilităţii de exceptare de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii care depăşesc 4.000 de lei.
Acordarea restituirilor de TVA şi a altor creanţe ale firmelor în raport cu bugetul numai după compensarea, potrivit prevederilor actuale ale Codului Fiscal, cu obligaţiile aceloraşi agenţi economici către buget”, se arată la capitolul fiscalitate.