Sistemul informatic al Casei de Pensii este blocat! Mulți români nu vor mai beneficia de mărirea pensiilor

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 08 ian 2025, 14:14

Mulți români vor avea probleme cu pensiile

Sursa: Unsplash

Casa Națională de Pensii traversează o perioadă de blocaj tehnologic, cu consecințe directe asupra plăților și soluționării dosarelor de pensii.

Problemele apărute în sistemul informatic al Casei Naționale de Pensii Publice au generat întârzieri considerabile în procesarea cererilor, lăsând mii de pensionari fără veniturile meritate, chiar și după decenii de muncă.

Ce se întâmplă cu pensiile din cauza defecțiunii sistemului informatic al Casei de Pensii

În ultimele luni, noul sistem informatic al Casei de Pensii s-a confruntat cu dificultăți majore, nefiind actualizat conform cerințelor Legii 360/2023.

Din această cauză, pensionarii din toate județele așteaptă încă soluționarea cererilor și plata pensiilor. Dosarele depuse în lunile de vară, precum iunie, iulie și august, rămân nesoluționate, iar beneficiarii nu au primit încă banii cuveniți.

Într-o ușoară schimbare de situație, sistemul informatic a fost deblocat pentru dosarele depuse în luna septembrie, însă cererile din octombrie și noiembrie rămân în incertitudine. Această situație afectează nu doar pensionarii, ci și persoanele care contribuie voluntar la sistemul public de pensii, prin contracte de asigurări sociale.

Citește și: Cea mai mare pensie din armată depășește suma de 30.000 de lei. Cine este românul care o încasează și ce funcție a avut

La începutul anului, instituția a confirmat că, până pe 17 ianuarie, sistemul informatic nu poate procesa anumite operațiuni, cum ar fi înregistrarea noilor contracte de asigurări sociale sau modificarea datelor existente. Acest blocaj îi afectează mai ales pe cei care au nevoie de câteva luni suplimentare de vechime pentru completarea dosarelor de pensionare.

Deși noile contracte pot fi înregistrate, plățile aferente sunt suspendate temporar.

„În perioada 03.01.2025-17.01.2025 se derulează, la nivel central, procedura de actualizare a parametrilor pentru anul 2025 din aplicația SICA (Sistemul informatic al contribuțiilor de asigurări sociale).

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: VIDEO Gabriela Badea, deranjată de o afirmație pe care Adriana Bahmuțeanu ar fi făcut-o după înmormântarea lui Silviu Prigoană. „Înțeleg supărarea, am înțeles-o ca mamă. Eu mi-am făcut meseria.”

Astfel, în această perioadă se pot încheia contracte de asigurări sociale dar nu se pot face operațiuni informatice privind plata contribuției de asigurări sociale datorată de asigurații cu contract de asigurare și nici modificări la contractele de asigurări sociale încheiate”, a transmis Casa Națională de Pensii, conform newsweek.ro.

Cât costă o lună de vechime în 2025

Modificările legislative din 2025 au adus și creșteri semnificative ale contribuțiilor sociale. Salariul minim brut pe economie a crescut la 4.050 lei, ceea ce înseamnă că persoanele care contribuie voluntar la sistemul de pensii trebuie să plătească lunar 1.013 lei pentru fiecare lună de vechime adăugată. Aceste schimbări pun o presiune financiară suplimentară pe cei care își doresc să-și completeze stagiul de cotizare.

„Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată crește la 4.050

lei. Astfel, începând cu aceeași dată, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială încheiat cu casa de pensii este de 4.050 lei, iar cuantumul contribuției de asigurări sociale aferent acestui venit este de 1.013 lei.

Citește și: Pensionarii care vor primi cu 1.500 de lei mai mult la pensie. Peste 190.000 de români vor beneficia de acești bani

Din inițiativa casei teritoriale de pensii, prin notificarea asiguratului, se vor modifica toate veniturile asigurate înscrise în contractele de asigurare socială al căror nivel se situează sub nivelul minim de 4.050 lei”, a mai transmis Casa Națională de Pensii, potrivit sursei citate.