Sistemul modern German de aparare Iris-T SLM va fi livrat Ucrainei!

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 12 oct 2022, 18:50

Germania a predat Ucrainei sistemul de apărare antiaeriană Iris-T SLM conform discutiilor

Sursa: Facebook

Germania a predat Ucrainei sistemul de apărare antiaeriană Iris-T SLM conform discutiilor

In urma ultimelor progrese la nivel diplomatic, Ucraina a reusit sa obtina in sfarsit primele sisteme moderne de aparare, care vin din partea Germaniei. Germania a predat Ucrainei sistemul de apărare antiaeriană Iris-T SLM. Acesta este menit să ofere orașelor ucrainene protecție împotriva atacurilor rusești cu avioane, elicoptere și rachete. La scurt timp după noile atacuri cu rachete ale Rusiei asupra a zeci de orașe ucrainene, Germania a predat țării sistemul de apărare antiaeriană Iris-T SLM. Potrivit guvernului german, arma este cel mai modern sistem de apărare aeriană din Germania. Nici măcar Bundeswehr-ul nu are încă acest lucru. Acesta este livrat direct de la producător în Ucraina. Ministrul ucrainean al Apărării, Olexiy Resnikov, a vorbit pe Twitter despre o "nouă eră în domeniul apărării aeriene".

Germania a predat Ucrainei sistemul de apărare antiaeriană Iris-T SLM conform discutiilor
[Sursa: PixaBay]

Un fel de umbrelă protectoare

Iris-T SLM este un sistem de apărare antiaeriană la sol și a fost dezvoltat în mare parte de compania germană Diehl Defence. Sistemul, care costă 140 de milioane de euro fiecare, este format din mai multe componente: Sistem radar, post de comandă și trei lansatoare de rachete montate pe camioane.Trage o rachetă pentru a se apăra împotriva elicopterelor, avioanelor, rachetelor de croazieră și rachetelor. Radarul determină direcția de atac; la sfârșitul apropierii, capul de urmărire al rachetei, care reacționează la infraroșu, adică la radiația termică, preia controlul. Raza de acțiune a sistemului este semnificativ mai mare decât cea a rachetelor antiaeriene lansate de la umăr, cum ar fi rachetele antiaeriene Stinger, furnizate de asemenea de Germania Ucrainei. Iris-T SLM poate trage asupra unor ținte cu o altitudine de până la 20 de kilometri și o rază de acțiune de 40 de kilometri.

Apărarea antiaeriană terestră, în special, este capabilă să protejeze permanent zone pe o perioadă mai lungă de timp", scrie producătorul. Unul dintre aceste sisteme poate proteja un oraș de mărime medie, cum ar fi Nürnberg sau Hanovra.Sistemul de apărare aeriană este mobil și își poate schimba rapid locația în cazul în care a fost reperat de inamic. Sistemul este apoi gata să pornească din nou în scurt timp. Cu toate acestea, nu există o protecție de 100%. De exemplu, momelile pot devia o singură rachetă sau un exces de obiecte de atac poate copleși senzorii sau întregul sistem din punct de vedere numeric.

Sisteme de apărare aeriană IRIS-T SLM/SLS

Sistemele de apărare aeriană au rolul de a proteja populația, clădirile și obiectele importante. Forțele terestre trebuie, de asemenea, să fie protejate împotriva atacurilor din aer. Apărarea antiaeriană terestră, în special, este capabilă să protejeze permanent zone pe o perioadă lungă de timp. Pentru sistemul tactic de apărare aeriană al forțelor armate germane (TLVS), Diehl Defence a dezvoltat racheta sol-aer IRIS-T SL, o versiune cu performanțe îmbunătățite a armamentului de luptă IRIS-T, care se află în prezent în serviciul a numeroase națiuni din întreaga lume. În combinație cu diverse sisteme radar și de ghidare, IRIS-T SL oferă capacitățile și avantajele unui sistem modern de apărare aeriană. Un astfel de sistem complet IRIS-T SLM a fost testat cu succes pentru prima dată în 2014, în fața unui public internațional.

Germania a predat Ucrainei sistemul de apărare antiaeriană Iris-T SLM conform discutiilor
[Sursa: PixaBay]

Introducerea în Bundeswehr abia în 2025

Soldații ucraineni au fost deja instruiți pe sistemul de armament în Germania. Industria a preluat asistența tehnică. În total, Germania dorește să furnizeze Ucrainei patru sisteme terestre. Livrarea a încă trei sisteme va depinde, probabil, de asemenea, de acordul Egiptului pentru o livrare ulterioară a unei comenzi care a fost deja plasată. În cadrul Bundeswehr, sistemul terestru va fi introdus abia în 2025.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 231 de război în Ucraina. Joe Biden i-a cerut lui Zelenski să nu se mai plângă în public că nu primește suficiente ajutoare militare din SUA

Citeste si: Criza energetică UE ia în considerare plafonarea prețului la gaze

Citeste si: Armata Rusiei: O putere supraestimată în războiul împotriva Ucrainei

 

 

Taguri: