In urma ultimelor progrese la nivel diplomatic, Ucraina a reusit sa obtina in sfarsit primele sisteme moderne de aparare, care vin din partea Germaniei. Germania a predat Ucrainei sistemul de apărare antiaeriană Iris-T SLM. Acesta este menit să ofere orașelor ucrainene protecție împotriva atacurilor rusești cu avioane, elicoptere și rachete. La scurt timp după noile atacuri cu rachete ale Rusiei asupra a zeci de orașe ucrainene, Germania a predat țării sistemul de apărare antiaeriană Iris-T SLM.
Un fel de umbrelă protectoare
Iris-T SLM este un sistem de apărare antiaeriană la sol și a fost dezvoltat în mare parte de compania germană Diehl Defence. Sistemul, care costă 140 de milioane de euro fiecare, este format din mai multe componente: Sistem radar, post de comandă și trei lansatoare de rachete montate pe camioane.Trage o rachetă pentru a se apăra împotriva elicopterelor, avioanelor, rachetelor de croazieră și rachetelor.
Sisteme de apărare aeriană IRIS-T SLM/SLS
Sistemele de apărare aeriană au rolul de a proteja populația, clădirile și obiectele importante. Forțele terestre trebuie, de asemenea, să fie protejate împotriva atacurilor din aer. Apărarea antiaeriană terestră, în special, este capabilă să protejeze permanent zone pe o perioadă lungă de timp. Pentru sistemul tactic de apărare aeriană al forțelor armate germane (TLVS), Diehl Defence a dezvoltat racheta sol-aer IRIS-T SL, o versiune cu performanțe îmbunătățite a armamentului de luptă IRIS-T, care se află în prezent în serviciul a numeroase națiuni din întreaga lume. În combinație cu diverse sisteme radar și de ghidare, IRIS-T SL oferă capacitățile și avantajele unui sistem modern de apărare aeriană. Un astfel de sistem complet IRIS-T SLM a fost testat cu succes pentru prima dată în 2014, în fața unui public internațional.
Introducerea în Bundeswehr abia în 2025
Soldații ucraineni au fost deja instruiți pe sistemul de armament în Germania. Industria a preluat asistența tehnică. În total, Germania dorește să furnizeze Ucrainei patru sisteme terestre. Livrarea a încă trei sisteme va depinde, probabil, de asemenea, de acordul Egiptului pentru o livrare ulterioară a unei comenzi care a fost deja plasată. În cadrul Bundeswehr, sistemul terestru va fi introdus abia în 2025.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citeste si: Criza energetică UE ia în considerare plafonarea prețului la gaze
Citeste si: Armata Rusiei: O putere supraestimată în războiul împotriva Ucrainei