Situație dramatică în Turcia: Țara ar putea rămâne fără apă în câteva luni! Istanbul mai are apă doar 45 de zile!

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 20 iul 2022, 11:35
Istanbul, cel mai mare oraș al Turciei, are probleme grave cu apa

Situație dramatică în Turcia în privința apei. Cel mai mare oraș turc, Istanbul, mai are apă doar pentru 45 de zile.

Situația critică privind apa în Turcia a fost declanșată de seceta abundentă din ultima perioadă, informează Digi 24, citând publicația The Guardian.

În Istanbul a fost cea mai mare secetă din ultimii 10 ani. În acest oraș, cel mai mare din Turcia, locuiesc nu mai puțin de 17 milioane de persoane. Și Ankara, capitala Turciei, este într-o situație foarte grea, primarul Mansur Yavaş anunțând în această lună că orașul pe care îl administrează mai are apă doar pentru alte 110 zile în baraje și rezervoare. 

Și Izmir și Bursa, următoarele orașe din Turcia ca mărime, au probleme, barajele care le alimentează fiind pline până la capacitatea de 36%, respectiv 24%. Totodată, fermierii din câmpia Konya și provincia Edirne au avertizat că recoltele ar putea fi compromise.

Nivelul apei a fost în Turcia, în luna noiembrie, la numai 50% față de anul trecut, iar liderii religioși le-au cerut imamilor și congregațiilor lor să se roage pentru ploaie. 

Barajul care ar putea ajuta Istanbulul întârzie

Ekrem İmamoğlu, care a fost ales în 2019 primar al Istanbulului, declara după alegerile pe care le-a câștigat că orașul a primit asigurări că uriașul sistem de baraje Melen va acoperi nevoile de apă necesare metropolei până în 2070. Din păcate, problemele din timpul construcțiilor vor mai întârzia proiectul mai mulți ani.

Municipalitatea a făcut apel la populație să reducă pe cât de mult consumul de apă, inclusiv să închidă robinetul atunci când se spală pe dinți sau să își instaleze robinete cu

debit redus. 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

"Apa nu trebuia să fie o problemă astăzi dacă barajul funcționa.

Dar trebuie să ne gândim și la problemele climatice. Dacă nu plouă în Melen nu putem aduce apă de acolo", a declarat İmamoğlu.

Turcia deține numai 1.346 de metri cubi de apă pe cap de locuitor în fiecare an, confruntându-se cu mai multe secete grave în ultimii 40 de ani din pricina unui cumul de factori: creșterea populației, industrializarea, extinderea orașelor și schimbările climatice. 

"În loc să se concentreze pe măsuri care să mențină cererea de apă sub control, Turcia insistă să-și extindă rezerva de apă construind baraje. Turcia a construit sute de baraje în ultimii 20 de ani", a declarat Dr. Akgün İlhan, expert în administrarea apelor la Centrul pentru politici din Istanbul. "Semnele de avertizare există de zeci de ani, însă nu s-a făcut mare lucru", a adăugat acesta.

Citeste si: Cât costă o vacanță la Disneyland cu tot cu bilete de avion pentru o familie cu doi copii

 

Taguri: