Slovacia va trimite flota de avioane de vanatoare MIG-29 în Ucraina!

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 18 dec 2023, 00:20

Slovacia a decis să trimită 13 avioane de luptă MIG-29 în Ucraina. Între timp forțele rusești au făcut unele progrese în bătălia pentru orașul ucrainean Bakhmut

Sursa: Captură YouTube

Slovacia a decis să trimită 13 avioane de luptă MIG-29 în Ucraina. Între timp forțele rusești au făcut unele progrese în bătălia pentru orașul ucrainean Bakhmut

Slovacia a decis să trimită 13 avioane de luptă MIG-29 în Ucraina. Între timp, forțele rusești au făcut unele progrese în bătălia pentru orașul ucrainean Bakhmut, potrivit serviciilor secrete britanice.
Guvernul slovac a aprobat trimiterea a 13 avioane de luptă MIG-29 în Ucraina, a declarat vineri premierul Eduard Heger, intensificând asistența militară acordată Kievului în lupta sa împotriva invaziei rusești. Slovacia este a doua țară care trimite avioane de război la Kiev, după Polonia, care a anunțat joi că va face acest lucru.


Flota sa de avioane MiG-29 a fost retrasă vara trecută, iar majoritatea nu mai sunt în stare operațională. Le va trimite pe cele care sunt operaționale, iar restul vor merge pentru piese de schimb. Slovacia va furniza, de asemenea, o parte din sistemul său de apărare aeriană KUB, a precizat Heger.
Aliații NATO din fosta Europă de Est comunistă, precum Polonia și Slovacia, au fost susținători deosebit de vocali ai Kievului de când Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie 2022.
Joi, președintele polonez Andrzej Duda a anunțat că Polonia va trimite patru avioane MIG-29 în Ucraina în zilele următoare. Atât Polonia, cât și Slovacia au indicat că sunt pregătite să își predea avioanele, dar numai ca parte a unei coaliții internaționale mai largi care face același lucru. Rămâne neclar dacă și alte țări vor împărți avioanele lor militare. Dezbaterea privind oportunitatea de a furniza Ucrainei, care nu este membră NATO, avioane de luptă militare, a început anul trecut, dar aliații NATO au amânat, invocând îngrijorarea privind escaladarea rolului alianței în război.

Rusia se plânge din nou

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că avioanele promise sunt un alt exemplu de "creștere a nivelului de implicare directă a membrilor NATO în conflict".
"Livrările de echipamente, în mod natural, nu vor avea niciun impact asupra rezultatului operațiunii militare speciale, dar ar putea aduce mai multe nenorociri Ucrainei și poporului ucrainean", a declarat Peskov în timpul unei teleconferințe cu reporterii.


Slovacia va primi 200 de milioane de euro (290,6 milioane de dolari canadieni) de la Uniunea Europeană drept compensație și arme nespecificate din partea Statelor Unite în valoare de 700 de milioane de euro (1,02 miliarde de dolari canadieni) în schimbul cedării flotei sale de MiG-29 Ucrainei, a declarat ministrul apărării Jaroslav Nad. Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a cerut în repetate rânduri țărilor occidentale avioane de luptă, dar aliații din NATO s-au abținut, invocând îngrijorarea cu privire la escaladarea rolului alianței în război.

Ca răspuns la anunțul Poloniei de joi, Casa Albă a declarat că demersul Varșoviei nu va avea nicio influență asupra președintelui Joe Biden, care a rezistat solicitărilor de a furniza Ucrainei avioane americane F-16, și că depinde de alte națiuni să își explice propriile poziții.
Michał Baranowski, directorul general al GMF East din Varșovia, parte a think-tank-ului German Marshall Fund, a declarat că schimbarea condițiilor permite acum o astfel de mișcare de la reticența inițială de a răspunde la cererea Ucrainei.

"Multe linii roșii au fost depășite de la acea discuție de anul trecut", a declarat Baranowski pentru The Associated Press prin telefon. Trimiterea de MiG-uri acum "nu mai este aceeași vânzare politică dificilă ca anul trecut".

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Ucraina va putea folosi imediat MiG-urile fără a avea nevoie de antrenament

Slovacia și-a ținut la sol MiG-urile în vară din cauza lipsei de piese de schimb și de expertiză pentru a ajuta la întreținerea acestora după ce tehnicienii ruși s-au întors acasă. În absența propriilor avioane, Polonia și Republica Cehă, țări membre NATO, au intervenit pentru a monitoriza spațiul aerian slovac. Înainte de invazia pe scară largă a Rusiei din februarie 2022, Ucraina avea câteva zeci de MiG-29 pe care le-a moștenit în urma prăbușirii Uniunii Sovietice în 1991, dar nu este clar câte au rămas în serviciu după mai mult de un an de lupte.
Guvernul slovac care a luat decizia de a semna un acord bilateral cu Ucraina pentru avioanele de luptă are doar puteri limitate după ce un vot de neîncredere din decembrie a doborât guvernul de coaliție format după alegerile din 2020 din țară.
Următoarele alegeri sunt programate pentru luna septembrie, când opoziția are mari șanse să câștige. Printre liderii săi se numără fostul premier populist Robert Fico, care se opune sprijinului militar pentru Ucraina și sancțiunilor UE împotriva Rusiei și a declarat că guvernul slovac nu are mandat să livreze avioane de luptă Ucrainei. Partidele de opoziție, inclusiv partidul lui Fico, Smer-Social-Democrația, au respins vineri decizia guvernului, amenințând că îl vor da în judecată. Slovacia a semnat un acord pentru achiziționarea a 14 avioane de luptă americane F-16 Block 70/72, dar livrarea a fost amânată cu doi ani, până la începutul anului 2024.

Citește și: Haga emite un Mandat de Arest International pentru Vladimir Putin!

Citește și: Erdogan din Turcia deschide calea pentru aderarea Finlandei la NATO!

Citește și: Shoigu vizitează trupele rusești iar Lavrov e umilit international