Slujba de Înviere 2023: La ce oră se ia Lumina Sfântă? Tradiții și obiceiuri de Paște

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 15 apr 2023, 08:35

Sfânta Lumină de la Ierusalim va ajunge și în acest an în România, dar și în Moldova.

Sursa: basilica.ro

Sfânta Lumină de la Ierusalim va ajunge și în acest an în România, dar și în Moldova. La ce oră le va fi oferită credincioșilor?

Tradiția aducerii Luminii Sfinte de la Ierusalim, a fost inaugurată de Părintele Patriarh Daniel în anul 2009 și va continua și în acest an. Potrivit tradiției, în noaptea de Înviere, în biserici se sting toate luminile, preoții ies cu o lumânare aprinsă, iar credincioșii iau Lumina Sfântă.

La ce oră începe Slujba Învierii?

Mai sunt câteva zile până ce credincioșii sărbătoresc Învierea Domnului, seara în care preoții ortodocși vor ține slujbe în biserici și vor oferi Lumina Sfântă oamenilor prezenți.

La ora 00:00 se oferă Sfânta Lumină de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, ierarhilor, preoților și diaconilor în pridvorul din fața Reședinței Patriarhale.

Citește și: Când se vopsesc ouăle de Paște? Tradiții românești

Lumină Sfânta urmează să fie adusă de la Ierusalim, în seara zilei de sâmbătă, 15 aprilie 2023, de către părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte şi va fi oferită, ca întotdeauna, delegaților eparhiilor Patriarhiei Române prezenți la Aeroportul Internațional „Otopeni”.

Astfel, centrele eparhiale, vor distribui, la rândul lor, Lumina Sfântă fiecărei parohii.

Potrivit basilica.ro, în intervalul orar 19.00 – 20.30, va avea loc pe Colina Bucuriei ceremonia primirii Sfintei Lumini în Catedrala Patriarhală.

Lumina Sfântă va ajunge și în Moldova cu ajutorul Patriarhiei Române

Mai sunt câteva zile până ce credincioșii sărbătoresc Învierea Domnului, seara în care preoții ortodocși vor ține slujbe în biserici și vor oferi Lumina Sfântă oamenilor prezenți.
[Sursa: pixabay.com]

Lumina Sfântă care se coboară, în fiecare an, la vecernia din ajunul Învierii Domnului va ajunge și anul acesta în Republica Moldova cu ajutorul Patriarhiei Române.

Mitropolia Basarabiei a anunțat printr-un comunicat de presă că, după ce va ajunge pe Aeroportul Internațional Otopeni, Sfânta Lumină va preluată de o delegație a Mitropoliei Basarabiei care o va duce la Chișinău, în seara zilei de sâmbătă.

La Chișinău aceștia urmează să fie întâmpinați de Mitropolitul Petru al Basarabiei împreună cu Episcopul Antonie de Bălți și Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud.

Ierarhii vor duce Sfânta Lumină la Centrele Eparhiale de unde va fi distribuită în protopopiatele și parohiile din Mitropolia Basarabiei.

Citește și: Rețetă pască pentru Paște 2023. Modul de preparare tradițional românesc

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire

Lumina Sfântă de la Ierusalim va ajunge pentru al doilea an consecutiv în Mitropolia Basarabiei cu ajutorul Patriarhiei Române.

Slujba de Înviere începe în bisericile din România, în fiecare an, aproape de miezul nopții, la 23:45, urmând ca la ora 00:00 să fie oferită Lumina.

Slujba Vecerniei Învierii Domnului (A doua Înviere) va fi oficiată la ora 12:00, în interiorul Catedralei Patriarhale.

Tradiții în noaptea Învierii Domnului

 

- Credincioșii, care au luat lumină, trebuie să meargă și la mormintele celor dragi pentru a le oferi și lor lumină

- Nu este bine ca lumânarea de la Înviere să fie stinsă până acasă

- Credincioșii obișnuiesc să înconjoare locuința de trei ori pentru a îndepărta spiritele rele

- Resturile de la lumânările aprinse la Înviere să fie păstrate

- În vreme de necaz, grindină, furtună, acestea sunt de ajutor prin aprindere și rugăciune.

- Urarea tradițională de Paşte a creștin ortodocșilor este „Hristos a Înviat”, la care se răspunde cu  „Adevărat a Înviat”. Timp de 40 de zile se rostește această urare.

Sursă: basilica.ro