Dormiți prost din cauza stresului de la locul de muncă? Acest lucru se poate datora lipsei de sprijin din partea colegilor și a superiorilor, potrivit unui nou studiu.
Cu toate acestea, primirea unui sprijin psihologic și social îmbunătățit la locul de muncă vă permite să vă deconectați mai ușor de la ziua de lucru, oferindu-vă astfel timp prețios de relaxare pentru a vă detensiona și a îmbunătăți somnul, potrivit studiului.
"Acest studiu evidențiază rolul important pe care mediul de lucru și stresul de la locul de muncă îl au, dincolo de cadrul de lucru, asupra stării generale de bine", a declarat Dr. Phyllis Zee, șef al medicinei somnului la Northwestern University Feinberg School of Medicine din Chicago. Zee nu a fost implicată în acest studiu.
"Inițiativele de îmbunătățire a bunăstării la locul de muncă pot îmbunătăți somnul, dar la nivel personal, ceea ce putem optimiza este calitatea somnului nostru- care, la rândul său, poate ajuta la gestionarea stresului și, în cele din urmă, poate crește rezistența la provocările
Conducerea contează
Studiul, publicat marți în jurnalul JAMA Network Open, a analizat date despre aproape 115.000 de participanți la Studiul longitudinal suedez privind sănătatea la locul de muncă, la studiul "Mediul de lucru și sănătatea în Danemarca" și la Studiul finlandez privind sectorul public, care au fost urmăriți timp de
Cercetătorii au analizat resursele de sus în jos- calitățile de conducere, cum ar fi aprecierea și capacitatea de a asculta, și justiția procedurală, care reprezintă percepția corectitudinii la locul de muncă- și resursele orizontale, cum ar fi sprijinul din partea colegilor și o cultură de colaborare. Colaborarea a fost definită ca o colaborare strânsă cu alții pentru a obține cele mai bune rezultate disponibile sau pentru a dezvolta sau aplica idei noi.
În decurs de doi ani, peste jumătate dintre participanți (53%) au raportat schimbări în mediul lor de lucru. Dacă schimbările au fost pozitive în oricare dintre cele două categorii- conducere și corectitudine sau sprijin și colaborare între colegi- șansele de a avea probleme de somn persistente au scăzut. Cel mai mare declin a avut loc atunci când o persoană a observat îmbunătățiri în toate cele patru domenii de la locul de muncă.
Cu toate acestea, dacă schimbările de la locul de muncă au fost negative, problemele de somn au crescut- de fapt, 1 din 4 persoane din cadrul studiului cu un mediu de lucru mai prost a dezvoltat probleme pentru a se odihni suficient.
"Constatările noastre justifică viitoarele studii de intervenție pentru a examina măsura în care îmbunătățirile în ceea ce privește resursele psihosociale la locul de muncă ar putea facilita remisiunea sau recuperarea tulburărilor de somn și ar putea preveni dezvoltarea, deteriorarea sau prelungirea tulburărilor de somn în rândul angajaților", a scris autorul corespondent Tianwei Xu, un student postdoctoral în epidemiologie la Universitatea din Stockholm, Suedia.
Faptul de a avea schimbări negative în sectorul conducerii și al corectitudinii a fost asociat cu cel mai mare impact pe termen lung asupra somnului, mai mult decât schimbările negative în ceea ce privește relațiile cu colegii de muncă sau colaborarea, a constatat studiul.
Cum să remediați problema
Odată ce patul și dormitorul au devenit asociate cu somnul rău, anxietatea poate crește doar prin simpla intrare în camera în care somnul este evaziv, spun experții. Obiceiurile proaste de somn, cum ar fi mâncatul, lucrul, privitul la televizor și îngrijorarea în pat pot consolida această asociere negativă.
Terapia de control al stimulilor poate ajuta la depășirea legăturii dintre starea de veghe și dormitor prin antrenarea minții să vadă patul și dormitorul ca pe un loc pentru un somn bun, eliminând în același timp indicii pentru activitățile care interferează cu adormirea.
Nu reușiți să adormiți? Unul dintre primele lucruri de făcut: Treziți-vă dacă nu ați adormit în 15 sau 20 de minute, spun experții. Păstrați luminile slabe și stați departe de lumina albastră emisă de electronice- privitul la televizor sau utilizarea unui smartphone sau a unui computer nu va face decât să trimită creierului un semnal că este timpul să se trezească. Faceți ceva fără noimă, cum ar fi împăturirea șosetelor, până când vă simțiți somnoros. Abia apoi vă puteți întoarce în pat.
Mintea se întrece din cauza grijilor de la serviciu? Orice ați face, nu vă faceți griji în pat, a declarat specialistul în somn Dr. Raj Dasgupta, profesor asociat de medicină clinică la Keck School of Medicine din cadrul University of Southern California.
"Programează-ți un "timp de îngrijorare"- o perioadă de timp în afara dormitorului, în afara somnului, pentru a te îngrijora de lucrurile care se strecoară în mod natural în mintea ta noaptea", a spus Dasgupta, care nu a fost implicat în studiu.
Cercetătorul în domeniul somnului, Dr. Vsevolod Polotsky, vicepreședinte pentru cercetare în cadrul departamentului de anesteziologie și medicină critică de la Universitatea George Washington, a oferit acest sfat într-un interviu anterior: "Scrieți o listă cu lucrurile pe care trebuie să le faceți mâine. Poți chiar să ți-o trimiți prin e-mail".
Citește și: Dormi ca un profesionist cu aceste 6 sfaturi de expert!
Citește și: De ce avem coșmaruri și cum să le oprim?
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Top 5 obiceiuri nocive ale omului modern. Renunță la ele chiar de azi!