Smantana este un produs lactat extrem de popular, folosit foarte des in bucataria romaneasca. Fie ca este consumata ca atare, fie ca este folosita la prepararea anumitor tipuri de mancaruri, consumul de smantana are o multime de beneficii pentru organism.
Smantana este bogata in vitaminele A si D, dar si in minerale precum fosfor si calciu. De asemenea, are un continut ridicat de grasimi sanatoase saturate si mononesaturate si un continut scazut de carbohidrati si proteine.
Mare atentie insa la ce smantana cumparati din magazine: exista mai multe tipuri de smantana toxica, ce provoaca in timp aparitia unor probleme serioase de sanatate. Iata cum iti dai seama daca smantana pe care o cumperi este toxica sau nu.
Citeste si: Iaurt toxic: semnele care iti arata ca iaurtul pe care urmeaza sa il mananci este toxic
Smantana toxica: semnele care iti arata ca smantana este toxica
Atunci cand cumperi o smantana din comert citeste cu mare atentie ingredientele care sunt scrise pe compozitie. Daca vezi in lista un ingredient numit "caragenan", nu mai cumpara smantana respectiva. Caragenanul este un aditiv alimentar care este folosit ca agent de ingrosare in industria alimentara. Mai poate fi gasit sub denumirea de kapa-caragenan, iota-caragenan si lambda-caragenan.
In afara de industria lactata, caragenanul mai este folosit in industria carnii si a pestelui, pentru a lega conservele, dar si in industria produselor zaharoase: este de exemplu un ingredient de baza in obtinerea jeleurilor.
Smantana toxica: ce efecte nocive are caragenanul
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Studiile au aratat ca ingerarea repetata de caragenan provoaca grave probleme digestive, favorizand inflamarea mucoaselor intestinate si aparitia ulcerului si a cancerului de colon.
Studii realizate pe soareci de laborator au mai aratat ca subiectii care au primit doze mici de caragenan timp de 18 zile au dezvoltat o intoleranta puternica la glucoza si au avut niveluri scazute de insulina.
Combinate, aceste doua afectiuni duc in timp la aparitia diabetului.Citeste si: Mare atentie! Iata care este cea mai toxica leguma, pe care romanii o folosesc extrem de mult la gatit!
Smantana toxica: in ce alimente se gaseste caragenanul
Caragenanul a fost interzis in Uniunea Europeana, insa nu si in Romania. Trecut pe etichete si sub denumirea de E407, caragenanul se regaseste in mai multe alimente si produse vandute in magazinele de la noi.
Caragenanul este folosit pentru prepararea de sosuri pentru salate, lapte cu arome, carne procesata, branza, inghetata, smantana toxica, iaurt, lapte de soia, lapte praf pentru copii, bauturi alcoolice, sosuri, budinca, serbet, gemuri, jeleuri, produse de patiserie, placinte semipreparate.
Caragenanul este folosit si in unele paste de dinti, dar si in cateva medicamente si produse pentru slabit, avand rol stabilizator.
Citeste si: Cum sa gatesti spanacul congelat: 4 retete rapide
Smantana toxica: ce beneficii are smantana
Consumata in cantitati moderate, smantana care nu este toxica are o serie de beneficii importante pentru organismul uman. Smantana regleaza activitatea stomacului si normalizeaza flora intestinala. Smantana este si un eficient antidepresiv natural, reduce cu succes stressul si depresia.
Smantana poate fi folosita si pentru ingrijirea pielii, avand un puternic efect hidratant; de asemenea, indeparteaza ridurile si imbunatateste elasticitatea tenului. Nu in ultimul rand, datorita continutului ridicat de fosfor si calciu, smantana intareste dintii, unghiile si oasele.