Soborul Maicii Domnului. Sărbătoare cu cruce roșie la data de 26 decembrie 2024: Motivul pentru care NU trebuie să muncim azi

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 25 dec 2024, 16:00

Soborul Maicii Domnului

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 26 decembrie 2024, atunci când creștinii ortodocși sărbătoresc Soborul Maicii Domnului.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 26 decembrie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă celebrează Soborul Maicii Domnului.

Rugăciunea pe care este bine să o rostești pe 26 decembrie!

Calendar ortodox 26 decembrie 2024

Sărbătoare 26 decembrie. Soborul Maicii Domnului este sărbătorit în fiecare an pe data de 26 decembrie în calendarul ortodox.

Soborul Maicii Domnului reprezintă una dintre cele mai vechi sărbători închinate Fecioarei Maria, fiind o sărbătoare care datează încă din secolul al V-lea. Această sărbătoare face referire la soborul creștinilor care se adună pentru a o cinsti pe Maica Domnului, cea care i-a dat viață Mântuitorului Iisus Hristos, chiar la o zi după nașterea acestuia.

Citește și: Calendar Ortodox 26 decembrie 2022: Luni e mare sărbătoare, cu cruce roșie! Rugăciune care aduce mare ajutor la necaz și supărare se spune în a doua zi de Crăciun 2022

Fiecare sobor este celebrat adesea după o sărbătoare importantă, astfel Soborul Maicii Domnului este celebrat în a doua zi de Crăciun. Astfel, în acestă zi de sărbătoare o cinstim pe Fecioara Maria, care reprezintă „iubirea milostivă, smerită, ocrotitoare și a devenit icoană vie a Bisericii”. La data de 26 decembrie 2024, adunarea cea cerească se unește cu adunarea pământească în jurul Maicii Domnului, astfel încât aceasta să fie cinstită în cel mai pur și puternic mod, potrivit crestinortodox.ro. În această zi de sărbătoare este pomenit și Sfântul Cuvios Nicodim cel Sfințit de la Tismana.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Ce se schimbă în privința pensionarilor cu venit mic sau mediu? Ajutoarele nu întârzie să apară!

Tradiții și obiceiuri pentru Soborul Maicii Domnului

Soborul Maicii Domnului este trecut în calendarul creștin ortodox alături de o cruce roșie, motiv pentru care există mai multe tradiții și obiceiuri respectate de credincioșii de pretutindeni.

În această zi de sărbătoare se spune că nu este bine să muncim, deoarece astfel vom atrage ghinionul în viața noastră în anul următor.

De altfel, nu este indicat ca pe parcursul zilei în care este celebrat Soborul Maicii Domnului să facem curățenie, să măturăm sau să spălăm, potrivit spynews.ro.

Sărbătoare 26 decembrie

Canon de rugăciune pentru Soborul Maicii Domnului, sărbătorit pe 26 decembrie în calendarul creștin

O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi. Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre. Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale.

Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare.

Auzi-ne pe noi, cei ce ne rugăm ție; ocrotește-ne pe noi cu atotputernicul tău Acoperământ și cere de la Dumnezeu Fiul tău să dea păstoriților noștri sfințenie, ca să privegheze și să ocârmuiască sufletele noastre; ocârmuitorilor de orașe, înțelepciune și putere; judecătorilor, dreptate și necăutare la față; învățătorilor, minte și smerită înțelepciune; asupriților, răbdare; asupritorilor, frică de Dumnezeu; celor mâhniți, răbdare și bucurie duhovnicească; neînfrânaților, înfrânare; și nouă, tuturor, duhul înțelepciunii și al cucerniciei, duhul milostivirii și al blândeții, duhul curăției și al dreptății. Așa, Doamnă preasfântă, milostivește-te asupra noastră și asupra neputinciosului tău popor.

Pe cei rătăciți povățuiește-i pe calea cea bună, pe cei bătrâni îi sprijinește, pe prunci îi păzește și pe noi, pe toți, ne apără și ne ocrotește cu milostivirea ta. Pe toți, scoate-ne din adâncul păcatului și ne luminează ochii inimii noastre spre căutarea mântuirii. Milostivă fii nouă aici, în această viață, iar la înfricoșătoarea judecată să te rogi pentru noi către Fiul tău și Dumnezeul nostru. Că tu, Doamnă, ești slava celor cerești și nădejdea pământenilor. Tu ești, după Dumnezeu, nădejdea și apărătoarea noastră, a tuturor celor ce ne rugăm ție cu credință. Deci ne rugăm ție, Atotputernică ajutătoarea noastră, și ție ne predăm pe noi înșine, unul pe altul și toată viața noastră, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Împărăteasa mea cea preabună și nădejdea mea, Născătoare de Dumnezeu, primitoarea săracilor și ajutătoarea străinilor, bucuria celor mâhniți și acoperitoarea celor necăjiți, vezi-mi nevoia, vezi-mi necazul, ajută-mi ca unui neputincios, hrănește-mă ca pe un străin; necazul meu îl știi, deci dezleagă-l precum voiești, că n-am alt ajutor afară de tine, nici altă mângâiere bună, ci numai pe tine, Maica lui Dumnezeu, ca să mă păzești și să mă acoperi, în vecii vecilor. Amin.

Preacurată Doamnă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, care poți face tot binele, primește aceste cinstite daruri, care se cuvin numai ție, de la noi nevrednicii robii tăi, Ceea ce ești aleasă din toate neamurile și te-ai arătat mai înaltă decât toate făpturile cerești și pământești. Căci pentru tine a fost cu noi Domnul puterilor și prin tine am cunoscut pe Fiul lui Dumnezeu și ne-am învrednicit de Sfântul Trup și de Preacuratul Lui Sânge. Pentru aceasta fericită ești în neamurile neamurilor, ceea ce ești de Dumnezeu fericită, mai luminată decât heruvimii și mai cinstită decât serafimii. Și acum, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare Fecioară, întru tot lăudată, nu înceta a te ruga pentru noi, nevrednicii robii tăi, ca să ne izbăvim de sfatul celui înșelător și de toată primejdia, și să fim păziți nevătămați de toată lovirea cea înveninată a diavolului; ci până în sfârșit cu rugăciunile tale păzește-ne pe noi neosândiți. Ca prin paza și cu ajutorul tău fiind mântuiți, slavă, laudă, mulțumită și închinăciune, pentru toate să înălțăm, Unuia în Treime Dumnezeu, Ziditorul tuturor, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

 


A fost modificată valoarea voucherelor alimentare 2025: Suma de bani pe care urmează să o primească românii direct pe card

Ce sumă de bani urmează să primească românii vulnerabili pentru achiziția de alimente cu ajutorul voucherelor?