SOC in intreaga lume! Un nou tip de virus al GRIPEI AVIARE a fost descoperit la om

Editor: Bogdan Mihai Autor: B.M.
Actualizat: 26 feb 2017, 22:45

Cercetatorii din Taiwan fac apel la vigilenta, dupa descoperirea, pentru prima data la om, a unui virus gripal A/H6N1, care circula curent in cadrul fermelor de pasari.

Tulpina virusului identificata la o tanara in varsta de 20 de ani este de o virulenta relativ scazuta, dar cercetatorii subliniaza riscul ca aceasta sa se combine cu alte virusuri si sa devina mai periculoasa si insista asupra necesitatii de a se pregati fara intarziere pentru o pandemie cu virusul gripei aviare, complexa si imprevizibila.

Tanara din centrul Taiwanului s-a prezentat le spital cu simptome gripale si senzatie de sufocare in mai 2013.

Ea a reactionat bine la tratamentul cu oseltamivir (Tamiflu) si de atunci s-a recuperat total, scriu ei in revista medicala specializata The Lancet Respiratory Medicine, publicata joi.

Analiza genetica a stabilit ca virusul respectiv este apropiat de H6N1 care circula in Taiwan din 1972 la pasari.

Dar acest virus prezinta o mutatie (G228S) la hemaglutinina ("H"-ul), o proteina de la suprafata sa, care ii permite sa se fixeze pe celulele umane libere.
Aceasta modificare a virusului ar putea, prin cresterea afinitatii pentru un receptor uman al cailor respiratorii superioare, sa ii permita sa devina mult mai infectios pentru oameni.

Ancheta a dezvaluit ca aceasta femeie, angajata la un comerciant, nu a mers in strainatate cu trei luni inainte de infectie si nu a intrat in contact cu pasari domestice sau salbatice. Sursa infectiei ramane necunoscuta.

Printre cele 36 de persoane din anturajul sau apropiat, sase au dezvoltat febra sau infectie respiratorie, dar infectarea cu H6N1 a fost exclusa in aceste cazuri.


Sursa: Mediafax.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”