SOCANT! Ce se poate intampla daca bei zilnic cafea fierbinte

Autor: Raluca Vitu

Bauturile foarte fierbinti cresc cu 90% riscul de a dezvolta cancer esofagian.

Conform spexialistilor, consumul zilnic a 700 ml de ceai la o temperatura de 60°C sau mai ridicata a fost "asociat in mod constant" cu o crestere in proportie de 90% a riscului de a dezvolta boala, in comparatie cu persoanele care au consumat bauturi la temperaturi mai scazute.

Studiul, publicat in International Journal of Cancer, a analizat obiceiurile de a bea a 50.045 de persoane cu varste cuprinse intre 40 si 75 de ani care locuiau in nord-estul Iranului.

Astfel, in timpul realizarii studiului, din 2004 pana in 2017, au fost identificate 317 noi cazuri de cancer esofagian.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

"Multe persoane se bucura sa bea ceai, cafea sau alte bauturi fierbinti. Insa, potrivit studiului nostru, consumul de ceai foarte fierbinte poate creste riscul aparitiei cancerului de esofag si, prin urmare, este recomandabil sa se astepte pana cand bauturile se racesc inainte de a le bea", a declarat principalul autor al studiului, medicul Farhad Islami, de la Societatea Americana pentru Cancer.

In urma cu trei ani, Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului a clasificat consumul de bauturi foarte fierbinti, la temperaturi de peste 65°C, ca fiind un agent cancerigen.