Socată rețeta bunici i. Socata este băutura ce vestește începutul verii, iar românii o savurează cu bucurie de fiecare dată când le este oferită. Iată cum poți face această băutură tradițională la tine acasă.
Citește și: Prăjitură pufoasă cu căpșuni: Când au apărut căpșunile prima oară în Europa?
Cum faci o băutură savuroasă la tine acasă?
Suntem în prima lună de vară, iar oamenii încep să pregătească cele mai savuroase băuturi, printre care se numără și socata, o băutură tradițional românească ce vestește venirea verii. La sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie, oamenii se apucă să culeagă soc deoarece în această perioadă înflorește, însă dacă vreți să vă bucurați de acest gust incredibil puteți să uscați florile pentru a face socată în timpul iernii.
Iată rețeta bunicii pentru o socată savuroasă:
Ingrediente:
- 8 litri apă
- 1 kg zahăr
- 3 lămâi mari
- 10 flori mari de soc
Mod de preparare:
Pentru a face o socată ca la bunica acasă va trebui să punem apa și zahărul la fiert până se dizolvă zahărul, după care putem să adăugăm zeama de le cele 3 lămâi.
După ce zeama lămâilor a fost adăugată vom lăsa amestecul până clocotește, după care adăugăm florile de soc în oală, după ce le spălăm foarte bine.Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Florile sunt adăugate în oală și se amestecă bine, după care va trebui să lăsăm oala într-un loc călduț, după care se strecoară și se pune amestecul în sticle. Dacă le lăsăm la frigider, acestea pot rezista câteva săptămâni.
Citește și: Ce vitamine au dovleceii? Cinci rețete inedite pentru această vară
Ce beneficii au florile de soc?
Socul este o plantă cunoscută de toți românii, pe care o folosesc adesea pentru ceai, sirop sau socată, iar floarea de soc este folosită încă din perioada preistorică în Europa, în anii 3000i.Hr. Florile de soc îmbunătățesc starea de sănătate și au o mulțime de efecte terapeutice, ajutând în tratarea multor afecțiuni.
Socata ajută scăderea trigliceridelor din sânge, precum și a nivelului de colesterol, iar consumarea acesteia ameliorează simptomele specifice răcelii. Numeroasele tincturi, siropuri și ceaiuri realizate din flori de soc pot contribui la combaterea stafilococului auriu, iar pe lângă aceste beneficii, florile de soc sunt eficiente în tratarea și prevenirea constipației, stimulând activitatea intestinală.
Citește și: Dulceață de căpșuni: Rețeta bunicii. Ce trebuie să pui ca să nu se zaharisească
Sursa: unica.ro