Această schimbare oferă o flexibilitate sporită pentru posesorii de permis categoria B, dar și responsabilități suplimentare pentru a se asigura că siguranța rutieră este menținută.
Care sunt condițiile de care trebuie să țină cont șoferii cu permis categoria B pentru a conduce motociclete
Pentru a beneficia de această extindere a permisului de conducere, șoferii trebuie să îndeplinească câteva criterii clare.
Un alt aspect esențial este instruirea adecvată. Șoferii interesați de conducerea motocicletelor trebuie să urmeze un curs de pregătire de minimum 10 ore la o școală de șoferi autorizată pentru categoria A.
Cu toate acestea, nu toate motocicletele pot fi conduse cu permisul categoria B. Vehiculele eligibile trebuie să fie dotate cu o cutie de viteze automată și să aibă o capacitate cilindrică de maximum 125 cmc.
Citește și: Amendă uriașă pentru șoferii care transportă animale pe bancheta din față a mașinii
Ce au transmis autoritățile cu privire la conducerea motocicletelor cu permis categoria B
Un avantaj important pentru șoferi este că nu mai trebuie să-și schimbe permisului de conducere. Atâta vreme cât aveți un permis valabil pentru categoria B și îndepliniți toate condițiile menționate, acesta poate fi utilizat și pentru conducerea motocicletelor din categoria A.
„Începând cu luna august 2024, deținătorii permisului de conducere categoria B au posibilitatea de a conduce motociclete din categoria A1, pe teritoriul României, dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:
1. Deținătorii permiselor de conducere categoria B să aibă vârsta de minimum 24 de ani împliniți;
2. Deținerea unui permis de conducere categoria B valabil de cel puțin 2 ani;
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
3. Să facă dovada, printr-o adeverință, că au absolvit un curs de instruire practică specifică pentru motocicletele din categoria A1 de minimum 10 ore, în cadrul unei școli de conducători auto autorizate.
Menționăm faptul că, adeverința este valabilă pentru motocicletele din categoria A1 dotate exclusiv cu o cutie automată, care au următoarele caracteristici:
- Capacitate cilindrică maximă de 125 cm³;
- Puterea maximă nu trebuie să depășească 11 kW;
- Raportul putere/greutate de maximum 0,1 kW/kg.
Școala de conducători auto va înscrie adeverința în Registrul Național al cursanților gestionat de către Autoritatea Rutieră Română, iar informația deținerii acesteia este preluată pe cale electronica de către Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări, în vederea introducerii mențiunilor corespunzătoare în Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate, pentru facilitarea efectuării controlului în trafic de către polițiști. Prin urmare, nu este necesară deținerea fizică a adeverinței și nici preschimbarea permisului de conducere.
Această inițiativă va aduce numeroase beneficii practice pentru șoferii care doresc să aleagă alternative mai economice și ecologice de transport. În plus, va contribui la descongestionarea traficului în marile orașe, la reducerea timpului petrecut în trafic și va avea un impact pozitiv asupra mediului. Încurajăm șoferii interesați să se informeze din timp despre noile reglementări și să urmeze cursurile de instruire necesare pentru a se bucura de avantajele acestei modificări legislative”, este comunicatul transmis de Direcția Generală Permise de Coducere și Înmatriculări.