Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat care este data la care vor funcționa noile sisteme inteligente de supraveghere a drumurilor din România. Aceste noi sisteme vor funcționa continuu și pot identifica mai multe abateri în trafic, precum șoferii care stau pe telefon, cei care depășesc viteza sau cei care nu poartă centura de siguranță.
400 de camere video vor fi montate pe drumurile din România
În anul 2025, Poliția Rutieră a fost dotată cu 700 de noi radare mobile montate pe trepied. Prin intermediul acestor radare mobile, diferite secțiuni de drum sunt monitorizate continuu, astfel încât să poată fi sancționate șoferii care nu respectă prevederile Codului Rutier. Șoferii care nu respectă regulile de circulație vor primi amenda acasă.
Cele peste 400 de sisteme inteligente de supraveghere a drumurilor suplimentează radarele mobile ale Poliției Române, astfel încât mai multe drumuri din țară să fie monitorizate continuu.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Ce se întâmplă cu pensionarele care și-au schimbat cardul recent? Când vor primi acestea banii
Citește și: Atenție, șoferi! CNAIR instalează 400 de noi camere fixe pe drumurile din România. Ce zone sunt vizate
Purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu, a explicat pentru promotor.ro unde vor fi montate primele camere de supraveghere fixă. „ În prima etapă, aceste camere vor fi montate pe Drumurile Naționale cu risc ridicat de accidente. Primele sisteme vor fi puse în funcțiune pe autostrada București-Pitești, autostrada București-Constanța și pe autostrada București-Ploiești. De asemenea, vor fi montate pe DN1, DN2, DN6 și DN7.”
Imaginile înregistrate de acest sistem inteligent de supraveghere vor fi analizate în timp real de un software special. Astfel, atunci când se va detecta o abatere rutieră, Poliția Română va fi alertată automat. Un ofițer va analiza imaginile și va dispune măsurile necesare pentru abatere. Noul sistem de supraveghere a traficului va fi asemănător cu cel folosit în prezent de CNAIR pentru a verifica plata taxei de drum.
Șoferii care nu poartă centura sau stau pe telefon vor fi prinși
Noile sisteme inteligente de supraveghere a traficului vor fi dotate cu senzori și sisteme laser, astfel încât să se poată determina viteza unui vehicul, starea drumului și condițiile meteo. În urma imaginilor surprinse de camerele de supraveghere fixe, șoferii pot fi sancționați pentru:
- depășirea limitei de viteză;
- efectuarea unei depășiri neregulamentare;
- folosirea telefonului mobil în timpul conducerii;
- nepurtarea centurii de siguranță;
- conducere agresivă;
- neutilizarea sistemelor de iluminare, etc.
Aceste camere vor putea filma chiar și în interiorul vehiculului, astfel se va observa dacă șoferul stă pe telefon sau nu poartă centura de siguranță. Sunt șanse foarte mari ca în prima parte a anului 2026 să fie date în folosință primele camere inteligente de monitorizare a traficului. „ Ne dorim ca primele camere inteligente de monitorizare a traficului să fie date în folosință în prima parte a anului 2026. Iar până la finalul anului să reușim să conectăm toate cele 400 de camere ”, a specificat Alin Șerbănescu.