Șoferii prinși băuți sau drogați vor risca pușcăria. România pe primul loc în UE în ceea ce privește decesele în accidente rutiere

Author: Cristina Mocanu

Șoferii prinși băuți sau drogați vor risca pușcăria.

Sursa: https://pixabay.com/

Un nou proiect de lege care îi vizează pe șoferi a fost votat în Senat

Posibilitatea suspendării executării pedepsei cu închisoarea va fi eliminată în cazul celor care deși au consumat alcool sau droguri.

Șoferii prinși băuți sau drogați nu vor mai scăpa de închisoare

Potrivit unui proiect de lege votat de Senat, posibilitatea suspendării executării pedepsei cu închisoarea va fi eliminată în cazul celor care deși au consumat alcool sau droguri ori nu dețin permis de conducere s-au urcat la volan și au produs un accident mortal, ceea ce înseamnă că  în astfel de cazuri, șoferii vinovați nu vor mai putea scăpa de executarea pedepsei cu închisoarea.

Citește și: Codul Rutier 2023: Cum se sancționează neacordare prioritate pietoni

Codul penal urmează să fie modificat conform proiectul legislativ trecut luni de votul senatorilor, astfel încât să se mai introducă o excepție de la suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, adică de la executarea pedepsei cu închisoarea.

Asta înseamnă că, nu se va mai putea stabili suspendarea executării pedepsei cu închisoarea în cazul uciderii din culpă a unei persoane, în cazul unui accident rutier, dacă șoferul nu deține permis sau dacă va fi prins că a consumat alcool sau substanțe interzise prin

lege.

Această lege, care a mai fost propusă în 2019, nu a trecut de votul Camerei Deputaților

Senatorul Robert Cazanciuc a declarat că această propunere a inițiat-o după ce, chiar de Ziua Copilului, o fetiță în vârstă de 4 ani a fost ucisă de un șofer care circula cu viteză prin localitate.

Acesta a precizat că România ocupa primul loc în Europa, în anul 2021, pentru a cincilea an consecutiv, în ceea ce privește numărul de morți în accidente rutiere, mai exact 1.779 de decese în total.

În prezent, Codul penal prevede că nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere dacă:

 

- pedeapsa aplicată este numai amenda;

- aplicarea pedepsei a fost inițial amânată, dar ulterior amânarea a fost revocată;

- infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării și tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanților.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Citește și: Constatarea amiabiliă: Te poate scuti de un drum la poliție. Aceasta poate fi completată electronic

Posibilitatea suspendării executării pedepsei cu închisoarea va fi eliminată în cazul celor care deși au consumat alcool sau droguri.
[Sursa: https://pixabay.com/]

 

Potrivit inițiatorilor, legea penală trebuie completată, astfel încât să apară următoarele efecte:

 

- să ocrotească relațiile sociale referitoare la dreptul la viață prin aplicarea unor sancțiuni adecvate în raport cu gravitatea faptei de ucidere din culpă reținută în concurs cu infracțiunea de conducere fără permis sau cu cea de conducere sub influența alcoolului ori a substanțelor psihoactive. Aplicarea sancțiunii este necesară pentru disciplinarea conduitei destinatarilor legii;

- să creeze premisele reducerii incidenței accidentelor rutiere soldate cu ucidere din culpă în concurs cu infracțiunea de conducere fără permis sau cu cea de conducere sub influența alcoolului ori a substanțelor psihoactive;

- să determine schimbarea atitudinii destinatarilor legii penale față de valorile sociale prin funcția preventiv-educativă de a forma conștiința specifică de respect pentru valorile sociale constituite în jurul dreptului la viață şi integritate ale persoanei, ocrotite de legea penală.

 

Cu aproximativ 92 de decese la un milion de locuitori, în 2021, România este pe primul loc în UE la capitolul morți în accidente rutiere, arată datele publicate recent de Comisia Europeană. Cele mai sigure drumuri din Europa sunt în Suedia și Danemarca.

Valorile din ultimii doi ani au fost puternic influențate de nivelurile de trafic din fiecare țară, care au fost considerabil mai scăzute în timpul pandemiei.

Sursă: avocatnet.ro

 

Taguri: