Un ordin emis de Ministerul Sănătății a stârnit un val de nemulțumiri în rândul personalului care activează în cadrul Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD).
Șoferii români, testați pentru consumul de alcool și substanțe interzise în ambulanțele SMURD
Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1252/2024 aduce o schimbare majoră în procedurile de testare a șoferilor implicați în accidente rutiere.
Astfel, probele biologice pentru determinarea consumului de alcool sau droguri pot fi recoltate nu doar în spitalele cu secții de urgență și în instituțiile de medicină legală, ci și în ambulanțele SMURD care au în echipaj un medic.
„Într-adevăr este o situaţie disperată în care ne aflăm. Vorbim despre mii de conducători auto care conduc sub influenţa alcoolului şi al drogurilor pe drumurile publice din România şi asta se vede în cifrele şi morţii pe care îi avem raportaţi. Probabil că scopul acestei modificări a fost ca în momentul în care un anumit tip de ambulanţe se prezintă la faţa locului în cazul unor accidente cu victime să poată în acelaşi timp să fie folosite pentru recoltarea de probe biologice pentru conducătorii auto implicaţi în incident, motiv pentru care, clar, vorbim de o situaţie în care atât personalul medical, cât şi poliţiştii, vor fi solicitaţi sau suprasolicitaţi de această nouă activitate, însă este singura variantă, mai ales în situaţia în care sunt puţini poliţişti rutieri”, a declarat Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol.
Decizia stârnește un val de nemulțumiri în rândul personalului medical de pe ambulanță
Se pare că decizia nu ar fi prea bine primită de echipajul medical de pe ambulanțele SMURD.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Una dintre preocupările majore este legată de modul în care se va desfășura procesul de recoltare a probelor biologice în ambulanțele SMURD.
Ordinul nu precizează dacă echipajul trebuie să rămână la fața locului după recoltarea primei probe, pentru a recolta și a doua probă.
De asemenea, se ridică și problema recoltării probelor din urină pentru depistarea substanțelor psihoactive. Medicii se întreabă cum va fi posibilă recoltarea acestor probe în ambulanțele SMURD, având în vedere spațiul limitat și infrastructura specifică acestora.
O altă modificare introdusă de acest ordin este legată de examenul medical al persoanelor implicate în accidente rutiere.
Dacă până acum acest examen era efectuat doar la solicitarea polițistului rutier în cazurile soldate cu victime, acum acesta va fi efectuat în toate cazurile în care se recoltează probe biologice.