Începând din data de 27 iulie 2023, șoferii români au parte de o nouă schimbare de lege pe care trebuie să o cunoască. Această lege are scopul de a îi ajuta pe șoferi, astfel amenzile rutiere vor fi modificate.
Șoferii români trebuie să cunoască noua lege ce intră în vigoare
Amenzile rutiere vor putea să fie contestate și la judecătoria de domiciliu a șoferului începând cu data de 27 iulie 2023, nu doar la sancțiunea pe raza unde contravenția a fost săvârșită, așa cum prevedea legea.
„ Împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta ori la judecătoria în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau sediul contravenientul.
În epoca tehnologiei și a digitalizării, o asemenea normă nu poate fi decât binevenită, reducând cel puțin poluarea pricinuită de transportul unora dintre contravenienți înapoi la «locul faptei» pentru «dreapta judecată» ”, arată noua lege pe care șoferii vor trebui să o cunoască, relatează spynews.ro.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Cum se contestă o amendă de circulație?
Se întâmplă și anumite situații în care șoferii primesc o amendă de circulație și consideră că nu au fost de vină pentru săvârșirea faptelor respective, iar din acest motiv aceștia pot contesta amenzile de circulație. Șoferii pot face contestație împotriva procesului verbal în termen de 15 zile de la data comunicării sau înmânării acestuia.
În cazul în care cei care conduc decid să semneze pe loc procesul verbal au 15 zile la dispoziție pentru a contesta amenda primită. Șoferii care nu își doresc să semneze procesul verbal, îl vor primi prin poștă, cu confirmare de primire, urmând ca din acel moment să aibă 15 zile pentru a contesta amenda.
Contestația se depune la judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau sediu contravenientul, față de judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta, cum se dorea în trecut. Șoferii ce vor să conteste amenda de circulație primită va trebui să întocmească un dosar din care să facă parte plângerea, copia procesului verbal, dovada plății taxei judiciară de timbru de 20 de lei și alte documente justificative, potrivit stirileprotv.ro.
Citește și: E OK să bei bere fără alcool dacă ești șofer? Ce spun specialiștii