Șoferii testați pentru consumul de substanțe interzise își pot primi permisele dacă analizele nu sunt gata în 72 de ore! Ordonanța de urgență care prevede acest lucru a fost publicată în Monitorul Oficial

Autor: Diana Ghita

Șoferii își pot primi permisele înapoi dacă rezultatele analizelor nu sunt gata în 72 de ore

Sursa: Unsplash

Luni a fost publicată în Monitorul Oficial ordonanța de urgență care stipulează reținerea permisului de conducere pentru conducătorii auto care nu sunt de acord testarea sau sunt depistați pozitiv la testul pentru alcool ori substanțe psihoactive, cu restituirea permisului dacă rezultatele analizelor nu sunt primite în termen de 72 de ore de la recoltare.

Executivul a adoptat acest proiect de ordonanță de urgență joi, pe 11 iulie, pentru a implementa noi măsuri în vederea siguranței rutiere. În nota de fundamentare a proiectului se specifică faptul că pentru a reduce timpii de așteptare a rezultatelor analizelor toxicologice se impune un termen maxim de 72 de ore pentru realizarea acestora.

Ce prevede ordonanța de urgență publicată luni în Monitorul Oficial

Termenul de 72 de ore începe de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice, iar instituțiile de medicină legală trebuie să comunice rezultatele către structurile Poliției Române.

„Această procedură vizează mostrele biologice recoltate de la persoanele care refuză sau nu pot să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanţe psihoactive ori a concentraţiei de alcool în aerul expirat sau de la persoanele testate cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezenţa în organism a unor substanţe psihoactive",

se arată în document.

Pentru monitorizarea eficienței acestor măsuri, Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne vor prezenta lunar Guvernului o analiză comună asupra capacității de respectare a termenului de 72 de ore și măsurile adoptate.

Citește și: Ce se întâmplă cu Ordonanța OUG 84 antidrog după protestul organizat de comunitatea Declic. Premierul Marcel Ciolacu a făcut anunțul

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”

„În mod corelativ, prin proiect se propune ca permisul de conducere retras potrivit art. 38 alin. (5) din  OUG  195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cu modificările şi completările ulterioare, să fie restituit în baza buletinului de analiză toxicologică prin care s-a stabilit absenţa în organism a substanţelor psihoactive sau a alcoolului în sânge, după caz, ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice, dacă nu a fost comunicat un astfel de buletin”,  se

specifică în actul normativ.

De la ce dată se va lua în calcul termenul de 72 de ore

În plus, proiectul propune ca, în cazurile în care permisul de conducere a fost reținut conform art. 111 alin. (1) lit. b) din OUG 195/2002, pentru infracțiunea de conducere sub influența substanțelor psihoactive prevăzută la art. 336 alin. (2) din Codul penal, permisul să fie restituit pe baza rezultatului analizelor biologice care confirmă absența substanțelor psihoactive sau la împlinirea termenului de 72 de ore de la recoltare.

Citește și: OUG 84 va fi modificată astăzi, 11 iulie. Ce se întâmplă cu șoferii care refuză testarea rapidă antidrog

Măsurile propuse în ordonanța de urgență se vor aplica și persoanelor ale căror permise au fost retrase sau reținute în aceleași situații. Termenul de 72 de ore va fi calculat de la data intrării în vigoare a ordonanței, după cum se mai precizează în proiect.