Înalta Curte de Casație și Justiție vrea pedeapsa cu închisoarea pentru șoferii care, în urma unui accident rutier, își mută vehiculul. Persoanele găsite vinovate de acest lucru vor sta în spatele gratiilor șapte ani. Legea va fi aplicată doar dacă mutarea autovehiculului a avut loc fără acordul polițiștilor.
Șoferii, afectați de un incident petrecut în urmă cu șapte ani
În anul 2015, un șofer a lovit mortal un biciclist.
Cu toate acestea, la o diferență de șapte ani, adevărul a ieșit la iveală, iar vinovatului i s-au mai dat încă doi ani cu executare.
Citeste si: Se face dreptate în cazul lui George Floyd! Polițistul care l-a ucis, condamnat la 21 de ani de închisoare
Conform spuselor lui Adrian Cuculis, avocat, în cazul în care poziția autovehiculului care a provocat accidentul este schimbată, există riscul ca persoana vătămată să fie cea care este găsită vinovată, primind o pedeapsă mai mare, iar șoferul poate să scape.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
„În momentul în care ai o traiectorie a mașinii și tu îi modifici traiectoria după impact, în urma măsurătorilor, poți ieși nevinovat, iar persoana care a decedat să fie găsită vinovată, motiv pentru care infracțiunea este și de pericol, dar și de zădărnicire în înfăptuirea justiției, pentru că, odată ce ai modificat urmele accidentului, bineînțeles că poliția și anchetatorii, experții care sunt chemați să răspundă unor asemenea întrebări, nu își mai pot da seama de anumite aspecte”, a declarat Adrian Cuculis, conform spynews.ro.
Șoferii își mută mașinile în urma unui accident, obligați de către ceilalți participanți la trafic
Nu întotdeauna, în urma unui accident rutier, șoferul își mută autovehiculul din proprie inițiativă. În unele cazuri, șoferii recurg la acest gest, deoarece sunt claxonați agresiv de către ceilalți șoferi pentru a muta mașina, cu scopul continuării traficului.
Cu toate acestea, chiar și așa, șoferii nu au voie să mute autovehiculul și trebuie să lase locul incidentului intact, până la noi ordine din partea polițiștilor.
„Există această presiune a claxoanelor din spate în care șoferul implicat este presat să-şi mute autovehiculul. Este creată o stare mare de tensiune, mai ales că a fost implicat într-un accident rutier. Este clar un şoc pentru el, peste asta mai vine şi presiunea celorlalţi participanţi la trafic care îl îndeamnă să-şi mute maşina, că nu este mare lucru. Nu, el trebuie să rămână pe aceeaşi poziţie iar mutarea se va face doar după ce organele de poliţie prezente fac cercetarea la faţa locului şi dispun şi mutarea autovehiculelor”, a declarat Daniel Zontea, un polițist brașovean.