Persoanele care stau la solar periodic prezinta un risc cu 74 la suta mai mare sa faca melanom decat cele care nu fac asta. Riscul celor care se bronzeaza la solar este, de asemenea, de 2,5 ori mai mare sa faca un carcinom scuamos, respectiv de 1,5 ori mai mare sa dezvolte un carcinom bazocelular, se mai precizeaza in acelasi studiu.
In ciuda riscurilor asociate cancerului de piele, solarul nu duce lipsa de clienti. "Industria solarelor reprezinta o afacere estimata la cinci miliarde de dolari pe an", a precizat, Leventer citand studiul american.
Potrivit medicului, Societatea Romana de Medicina Estetica si Dermatologie Cosmetica si Chirugicala (SRMEDCC) militeaza ca detinatorii de aparate de bronzat artificial sa fie obligati sa limiteze accesul tinerilor sub 18 ani fara acordul scris al parintilor si sa interzica intrarea persoanelor cu alunite numeroase.
Conform estimarilor SRMEDCC, incidenta aparitiei unei forme de cancer de piele la maturitate creste cu 15 la suta in cazul celor care au apelat la sedinte la solar, in comparatie cu cei care nu au fost expusi, a precizat dr. Leventer.