Armata și gruparea paramilitară RSFP au continuat luptele și marți, chiar dacă s-a anunțat un armistițiu de 24 de ore, relatează The Guardian.
Soldați japonezi, trimiși în Sudan pentru evacuarea cetățenilor
„Am reuşit să luăm legătura cu aceste 60 de persoane de acolo, dar ele se află într-o situaţie dificilă din cauza lipsei de hrană şi apă, precum şi a frecventelor întreruperi de energie electrică şi a înrăutăţirii situaţiei, aşa că guvernul le acordă asistenţă în toate modurile posibile”, a declarat, miercuri, purtătorul de
Acesta a mai explicat că persoanele blocate sunt, în principal, diplomați, personal umanitar și cetățeni japonezi stabiliți în Sudan.
Minim 270 de oameni au murit iar peste 2.000 au fost răniți în luptele dintre soldați și paramilitarii din Sudani, care au început la sfârșitul săptămânii trecute la Khartoum și în alte orașe din țară, a spus, marţi, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Pray for Sudan. This is an aerial view of Khartoum airport. #SudanClashes #sudanwar pic.twitter.com/v57k9ZgSKD
— 3rd Law of Kepler (@IsaacKirop) April 18, 2023
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, care a vorbit la telefon cu ambele tabere, a reușit să obțină promisiunea unui armistițiu de 24 de ore, dar acordul a fost încălcat după câteva ore.
„Luptele continuă. Auzim în mod constant focuri de armă”, a declarat Atiya Abdulla Atiya, reprezentant al Sindicatului Medicilor Sudanezi.
Ambulanțele sunt furate cu tot cu pacienți și personal medical înăuntru
„Suntem foarte îngrijorați în urma rapoartelor potrivit cărora au fost atacuri ale militarilor împotriva unităților medicale, iar ambulanțele sunt furate chiar dacă înăuntru sunt pacienți și personal medical.
Citește și: LIVE UPDATE Ziua 419 de război în Ucraina: Ministrul rus al Apărării laudă colaborarea militară Rusia-China
Organizația Medici Fără Frontiere, care are un spital în localitatea El Fasher, a declarat că a primit 136 de răniți în doar două zile.
Majoritatea sunt civili, dar și copii cu răni foarte grave.„Spitalul rămâne rapid fără echipamentele necesare pentru tratarea supraviețuitorilor și stăm prost și cu combustibilul pentru generatoare. Fără aceste echipamente vitale vor fi noi pierderi de vieți omenești”, a spus Cyrus Paye, coordonatorul spitalului.