La o zi după atacul Azerbaidjanului asupra Nagorno-Karabah, Moscova anunță moartea mai multor soldați ruși în regiune. Între timp, ofensiva i-a forțat efectiv pe separatiști să se predea. mai mulți soldați ruși staționați în Nagorno-Karabah au fost uciși, potrivit Moscovei. Aceștia se întorceau de la un post de observare când asupra vehiculului lor s-a tras cu arme de calibru mic, a precizat Ministerul rus al Apărării. Numărul soldaților care ar fi fost uciși nu a fost dezvăluit.
Separatiștii au fost forțați să se predea
Anterior, Azerbaidjanul și separatiștii armeni din Nagorno-Karabah anunțaseră o încetare a focului. Azerbaidjanul a declarat că și-a încetat acțiunile militare după ce reprezentanții separatiștilor armeni din Nagorno-Karabah au declarat că vor depune armele.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
32 de armeni au fost uciși în Nagorno-Karabah
Potrivit unor surse armene, 32 de persoane au fost ucise în lupte.
După încetarea temporară a luptelor, UE și guvernul german au cerut Azerbaidjanului să asigure siguranța oamenilor de pe teren. Azerbaidjanul și Rusia, care a fost în mod tradițional un aliat al Armeniei, trebuie "să se asigure că oamenii sunt în siguranță în propriile case", a declarat ministrul de externe Annalena Baerbock în marja unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU la New York. Președintele Consiliului UE, Charles Michel, a declarat în că i-a cerut președintelui azer Ilham Aliyev, în cadrul unei convorbiri telefonice, să "asigure o încetare completă a focului" și "un tratament sigur și demn al armenilor din Karabah".Azerbaidjanul și Armenia și-au adus acuzații grave una alteia în cadrul unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU privind conflictul din Nagorno-Karabah. Ministrul de externe Baerbock a făcut apel la protejarea populației civile. după cucerirea de către Azerbaidjan a regiunii Nagorno-Karabah, locuită de armeni, ambele țări au lansat acuzații grave una împotriva celeilalte în fața Consiliului de Securitate al ONU. în timp ce Armenia a vorbit de "purificare etnică" din partea trupelor, Azerbaidjanul și-a descris acțiunea în fața celui mai puternic organism al Națiunilor Unite drept o "măsură antiteroristă".
Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a făcut apel la dezescaladare: "Ceea ce au nevoie oamenii din regiune este o pace durabilă între Azerbaidjan și Armenia. De marți dimineață, autoritarul Azerbaidjan atacă cu rachete și artilerie regiunea Nagorno-Karabah, situată pe teritoriul său și locuită de o majoritate de armeni, pentru a o cuceri. Miercuri, armenii, depășiți numeric din punct de vedere militar, s-au predat. Mulți dintre ei se tem acum că vor fi alungați din casele lor sau- dacă rămân- vor deveni ținta violențelor azerilor. Potrivit presei armene, cel puțin 200 de persoane au fost ucise și peste 400 rănite în luptele din ultimele zile.
Citește și: Cine sunt pensionarii care vor beneficia de ajutor de la Guvern. Seniorii vor primi între 600 și 1.00 de lei
Citește și: Ce se întâmplă cu tichetele de masă ale românilor „Aceasta este decizia angajatorului”