Soliștii de balet și dansatorii vor putea ieși mai devreme la pensie. Legea a fost adoptată de către președintele României

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 23 sep 2023, 04:00

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat Legea prin care dansatorii şi soliștii de balet beneficiază de reducerea vârstei de pensionare.

Sursa: https://pixabay.com/

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat Legea prin care dansatorii şi soliștii de balet beneficiază de reducerea vârstei de pensionare.

Balerinii și dansatorii vor putea ieși la pensie mai devreme, după ce o nouă lege a fost adoptată de către președintele României, Klaus Iohannis.

Legea care le permite balerinilor să iasă mai devreme la pensie

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat Legea prin care dansatorii şi soliștii de balet beneficiază de reducerea vârstei de pensionare, până la 40 de ani pentru femei, respectiv 45 de ani pentru bărbați. 

Astfel, legea promulgată de către Klaus Iohannis are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010, urmărindu-se includerea dansatorilor şi a soliștilor de balet în categoria persoanelor a căror vârstă standard de pensionare poate fi redusă până la 40 de ani pentru femei şi 45 de ani pentru bărbați, alături de balerini şi acrobați, respectiv includerea soliștilor de balet în enumerarea profesiilor din activitatea artistică ale căror locuri de muncă se încadrează în condiții speciale, prevăzute în anexa nr.

4 la Legea nr. 263/2022.

Legea poate fi aplicată începând cu data de 25 decembrie 2022.

Citește și: Ce pensionari vor putea să iasă mai repede la pensie. Președintele României a promulgat, deja, legea

De vârsta de pensionare redusă pot beneficia doar cei ce au activat, dar și care au și cotizat, minim 20 de ani în locuri de muncă din domeniul artistic, pentru care reducerea vârstei standard de pensionare este de 15 ani.

Pe lângă aceștia, din categoria profesiilor din domeniul artistic ale căror locuri de muncă se încadrează în condiții speciale mai fac parte și cele de dansator, jongler, clovn, călăreț de circ, dresor de animale sălbatice, solist vocal de operă și de operetă, instrumentist la instrumente de suflat și cascador.

Care sunt modificările aduse legii

Inițiatorii legii nr. 263/2022, care a apărut deja în Monitorul Oficial, sunt de părere că măsura e absolut necesară, “având în vedere statisticile care relevă faptul că, după vârsta de 40 de ani, condiția fizică, inclusiv musculatura dansatorilor şi soliștilor balet, este deteriorată, fără a mai

putea face față prezentării spectacolelor la un nivel artistic de înaltă calitate sau de mai lungă durată şi faptul că în rândul salariaților dansatori din instituțiile de profil se constată că, după vârsta de 45 de ani, aceștia se află cel puțin opt luni din an în concedii medicale sau pe tratamente de recuperare a problemelor la ligamente şi fracturilor”.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Crește vârsta de pensionare în România. Cine sunt persoanele vizate de ultimele modificări

Totodată, de condiții mai bune de pensionare beneficiază și persoanele cu același tip de activitate (balerini și acrobați), ceea ce înseamnă existența unei inechități.

Potrivit actului normativ, legea se modifică după cum urmează:

La articolul 56 alineatul (2), litera b) se modifică și va avea următorul cuprins:

„b) 50 de ani, în cazul persoanelor prevăzute la alin. (1) lit. b), cu excepția balerinilor/soliștilor balet, dansatorilor și acrobaților, pentru care vârsta de pensionare nu poate fi mai mică de 40 de ani pentru femei și 45 de ani pentru bărbați”. 

De asemenea, la Anexa nr. 4, punctul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins: „1. Balerin/ Solist balet”.  

Sursă: legislatie.just.ro