Solstițiu de vară 2022. Pe ce data pică cea mai lungă zi a anului 2022

Author: Catalina Giol
Actualizat: 11 oct 2022, 02:20

Când pică solstițiul de vară în 2022

Sursa: Unsplash

Cea mai lungă zi a anului poartă numele de solstițiu de vară. Această zi are o semnificație aparte și poate avea diferite efecte asupra vieții oamenilor. Iată când se sărbătorește în 2022 solstițiul de vară și ce trebuie să iei în calcul în această zi.

Solstițiul de vară al fiecărui an reprezintă cea mai lungă zi a anului. La această dată soarele atinge cea mai înaltă poziție, rămânând pe cer pentru cea mai îndelungată perioadă de timp. Pe lângă bucuria pe care o aduce în sufletele persoanelor oferindu-le mai multă lumină solară, solstițiul de vară are și alte efecte benefice asupra vieții umane. Iată când pică solstițiul de vară în 2022 și ce trebuie să știi despre acesta.

Când este solstițiul de vară în 2022

În noul an solstițiul de vară se va sărbători la data de 21 iunie 2022, aceasta fiind ziua cea mai lungă din an. Deoarece soarele se află la cea mai mare înălțime, mai exact la culminația de 67° 52' deasupra orizontului, soarele va lumina pentru mai bine de jumătate de zi. Astfel lumina astrului se va afla pe cer pentru o durată de aproximativ 15 ore și 32 de minute, iar noaptea nu va avea decât 8 ore și 28 de minute de întuneric.

Durata pentru care soarele luminează diferă în funcție de punctul de pe planetă în care ne aflăm, coordonatele longitudinale fiind diferite în funcție de localizare. Astfel, la Odessa în Ucraina soarele va lumina pentru 15 ore și 49 de minute, la Moscova, Rusia,  pentru 17 ore și 33 de minute, iar la Vortuka, tot în Rusia, lumina de pe cer va rămâne în dreptul orizontului pentru aproape o lună și jumătate, de la 30 mai până în data de 14 iulie 2022.

Citeste si: Când are loc echinocțiul de primăvară în 2022

Ce se întâmplă cu planeta atunci când e solstițiu de vară

Ce se întâmplă în cadrul solstițiului de vară
[Sursa: PixaBay]

Toată lumea cunoaște faptul că planeta Pământ execută o mișcare anuală de revoluție în jurul Soarelui și o mișcare de rotație diurnă în jurul propriei axe, care nu este întotdeauna direct perpendiculară pe orbita Terrei.

Din această cauză, emisferele terestre sunt luminate de către Soare în mod inegal de-a lungul unui întreg an, ceea ce face ca durata zilei să difere de cea a nopții în funcție de luna în care ne aflăm. Pe lângă această diferență de durată orară, fenomenul prin care axa polilor Pământului nu este în mod constant dreaptă mai are un efect important, și anume crearea și succedarea anotimpurilor în fiecare an.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?

În momentul solstițiului de vară, Soarele va avea o mișcare diurnă pe cercul paralel al Ecuatorului numit Tropicul Racului, aflându-se la o distanță unghiulară față de Ecuatorul ceresc de 67° 52'. În momentul în care ziua atinge cea mai lungă durată a anului, longitudinea astronomică a Soarelui formează un unghi drept perfect de 90°.

Efectele solstițiului de vară

Foarte multe persoane consideră că solstițiul de vară nu are un efect direct asupra vieții lor, însă specialiștii au complet altă părere. Cercetătorii care se ocupă de prelucrarea și analiza datelor astronomice au ajuns la concluzia că starea de spirit, sănătatea și energia oamenilor se află într-o relație de strânsă legătură cu cea mai lungă zi a anului.

Astfel, această dată are un impact puternic asupra mai multor aspecte din viața de zi cu zi a oricărei persoane, chiar dacă acest lucru nu este mereu observabil în totalitate. În ziua solstițiului de vară imunitatea oamenilor crește, starea de spirit este la un nivel mai înalt ca de obicei, sănătatea se îmbunătățește din mai multe puncte de vedere, iar starea mentală a unei persoane se află într-un punct de echilibru.

Ce efecte are solstițiul de vară asupra oamenilor
[Sursa: PixaBay]

Citeste si: Eveniment astronomic important 2021: Când va atinge la maximum ploaia de meteoriți leonidele! Spectacol pe cer

Tradiții în ziua solstițiului de vară

Solstițiul de vară  a reprezentat un eveniment important în viața oamenilor încă din cele mai vechi timpuri, strămoșii noștri îndepărtați sărbătorind această zi prin diferite obiceiuri străvechi. Iată care sunt cele mai vechi și cele mai interesante tradiții care s-au practicat în trecut în cea mai lungă zi a anului:

  • Țesutul coroanelor. În trecut fetele nemăritate țeseau coroane din diferite crenguțe și plante pe care le lăsau să plutească pe râu sau pe mare. Se spunea că dacă obiectul se îndepărta îndeajuns de mult de țărm încât să nu mai poată fi văzut cu ochiul liber, fata care l-a țesut își va întâlni sufletul pereche în acel an, iar tinerele ale căror coroane se întorceau la mal sau se scufundau erau nevoite să mai aștepte încă un an pentru a se căsătorii;
  • Căutarea ferigii înflorite. Tradiția spune că cei mai curajoși feciori din sat plecau în această cea mai scurtă noapte în pădure în căutarea unei ferigi care să înflorească. Se spunea că cel ce reușea să găsească și să aducă planta înapoi în sat era binecuvântat de zei cu noroc tot restul vieții și primea darul de a putea înțelege și comunica cu animalele sălbatice;
  • Scăldatul. În strămoși se spunea că în apa de râu sau cea de mare locuiau spirite rele care, atunci când erau nemulțumite, îi înecau pe cei ce se încumetau să înoate în apă. În ziua solstițiului de vară, spiritele își pierdeau puterile și rămâneau pe fundul apei ceea ce le dădea posibilitatea tuturor tinerilor să se scalde în apă până la apusul soarelui.

 

Sursă:   astro-urseanu.ro,   digi24.ro