Solstiţiu de vară 2023: Când are loc cea mai lungă zi din an? Tradiții și obiceiuri

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 06 mar 2024, 02:20

Cea mai lungă zi din an va avea loc în luna iunie

Sursa: Unsplash

Solstiţiu de vară 2023. Cea mai lungă zi din an va avea loc în luna iunie, iar acestea sunt doar câteva dintre tradițiile și obiceiurile de care trebuie să ținem cont.

Solstițiu de vară 2023. În luna iunie, românii se vor bucura de ziua în care soarele va fi pe cer mai mult decât în orice altă zi, iar această ocazie ajunge să atragă atenția astronomilor, dar și a oamenilor obișnuiți.

Citește și: Cele mai importante tranzite astrologice din luna iunie 2023?

Când are loc cea mai lungă zi din an?

Momentul în care are loc solstițiul de vară este cel în care oficial începe vara în emisfera nordică, iar anul acesta, evenimentul mult așteptat va avea loc la data de 21 iunie, ziua în care soarele va sta cel mai mult pe cer. Acest fenomen astronomic are loc atunci când Pământul se află la cea mai mare distanță față de Soare în emisfera nordică a globului.

În această zi, soarele va fi pe cer pentru cele mai multe ore, aproximativ 15 ore, astfel încât noaptea va fi mai scurtă, de aproximativ 8 ore. După acest solstițiu, durata zilei va începe să scadă, iar cea a nopții să crească, până la data de 21 decembrie 2023, atunci când va avea loc solstițiul de iarnă. 

Citește și: Solstiţiu de vară 2023: Pe ce dată pică în acest an?

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Tradiții și obiceiuri pentru solstițiu de vară 2023 

Solstițiul de vară a ajuns să fie o adevărată sărbătoare pentru foarte multe persoane, încât în jurul acestui eveniment s-au format numeroase tradiții și obiceiuri de care oamenii țin cont în această zi specială. În țara noastră, dar și în alte părți din Europa de Este, solstițiul de vară este asociat adesea cu noaptea de Sânziene, zi în care trebuie să fie adunate flori astfel încât să se facă diferite coronițe de flori pentru a fi puse pe capul femeilor.

Oamenii au ajuns să creadă că în această zi, plantele medicinale au puteri deosebite și mult mai puternice față de restul anului, fiind o zi ideală pentru realizarea ritualurilor de dragoste. Un simbol important al acestui eveniment este reprezentat de foc, iar cu această ocazie, pe parcursul acestei zile este foarte bine să aprindem focuri pentru a aduce un omagiu Soarelui. 

Cu ocazia Solstițiului de vară 2023, este recomandat ca oamenii să se spele în lacuri sau râuri, pentru a avea loc un ritual al renașterii, în care să se regăsească, însă în unele zone

ale țării este bine ca oamenii să se curețe în apă ce conține anumite plante pentru a avea parte de o cură de refacere a sănătății și vigorii. 

Citește și: 10 curiozități despre solstițiul de vară. Cea mai lungă zi din an este pe 21 iunie

Sursa: ego.ro