Solstiţiu de vară 2023: Pe ce dată pică în acest an?

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 22 feb 2024, 01:35

Când are loc solstițiul de vară 2023

Sursa: Shutterstock

Când pică solstițiul de vară 2023. Tradiții și obiceiuri la începutul verii astronomice.

Când are loc solstițiul de vară 2023, evenimentul astronomic care marchează începutul oficial al verii în emisfera nordică a Pământului și al iernii în emisfera sudică? Ce reprezintă solstițiul de vară 2023 și care sunt tradițiile și obiceiurile populare la începutul verii astronomice?

Solstițiul de vară 2023. Semnificație

Solstițiul de vară 2023 va avea loc pe data de 21 iunie și va marca începutul verii astronomice, cu cea mai lungă zi și cea mai scurtă noapte din an. 

După momentul solstiţiului de vară, durata zilei iluminate de Soare începe să scadă, iar cea a nopţii să crească, timp de şase luni, până la 21 decembrie, când este momentul solstiţiului de iarnă.

Solstițiul de vară, sau solstițiul estival, cunoscut și sub numele de mijlocul verii, se produce atunci când unul dintre polii Pământului are înclinarea maximă față de Soare, Are de două ori pe an, câte odată în fiecare emisferă (nordică și sudică).

Pentru acea emisferă, solstițiul de vară este atunci când Soarele atinge cea mai înaltă poziție pe cer și este ziua cu cea mai lungă perioadă de lumină.

La cercul polar arctic (pentru emisfera nordică), sau la cercul polar antarctic (pentru emisfera sudică), există lumină continuă în zilele din preajma solstițiului de vară. La solstițiul de vară, înclinarea axială maximă a Pământului față de Soare este de 23,44 °.[1] La fel, declinația Soarelui față de ecuatorul ceresc este de 23,44 °. 

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citește și: 10 curiozități despre solstițiul de vară. Cea mai lungă zi din an este pe 21 iunie

Solstițiul de vară 2023. Tradiții și obiceiuri 

Dar dincolo de semnificația științifică ă a acestui fenomen, Solstițiul de vară 2023 reprezintă în tradiția populară un moment al renașterii, al fertilității și al luminii, o zi guvernată de o energie specială, vindecătoare. Solstițiul de Vară este momentul prielnic tradițiilor și ritualurilor menite să alunge spiritele rele și să aducă în viața oamenilor belșug, sănătate și spor în toate. 

Unul dintre cele mai populare ritualuri din cea lungă zi din an este cel al aurului. În ziua Solstițiului de vară, oamenii foloseau o bijuterie prețioasă, pe care o puneau într-un vas rezistent la foc, peste care adăugau plante de leac, de pământ, asemenea cimbrului, rozmarinului, mușețelului, lavandei și sunătorii.

Citește și: Horoscop chinezesc IUNIE 2023: Vine luna lor de aur! Zodiile care primesc un dar divin

Bijuteria se spăla cu apă curată, în dimineața de Solstițiu, apoi se trecea prin flacăra unei lumânări galbene sau aurii, fiind, astfel, purificată şi devenind un talisman aducător de noroc și belșug.

În unele regiuni, spălatul cu roua adunată în ajunul solstiţiului reprezenta o practică magică de frumuseţe, iar în altele, îmbăierea în apa cu ierburi din noaptea solstiţiului reprezenta o cură de refacere a sănătăţii şi vigorii. 

 

 


Bianca Mândru și-a îngrijorat fanii după le-a dezvăluit că niște bărbați au intrat în casa ei, când ea era plecată. Ce s-a întâmplat, de fapt?