Când are loc solstițiul de vară 2023, evenimentul astronomic care marchează începutul oficial al verii în emisfera nordică a Pământului și al iernii în emisfera sudică? Ce reprezintă solstițiul de vară 2023 și care sunt tradițiile și obiceiurile populare la începutul verii astronomice?
Solstițiul de vară 2023. Semnificație
Solstițiul de vară 2023 va avea loc pe data de 21 iunie și va marca începutul verii astronomice, cu cea mai lungă zi și cea mai scurtă noapte din an.
După momentul solstiţiului de vară, durata zilei iluminate de Soare începe să scadă, iar cea a nopţii să crească, timp de şase luni, până la 21 decembrie, când este momentul solstiţiului de iarnă.
Solstițiul de vară, sau solstițiul estival, cunoscut și sub numele de mijlocul verii, se produce atunci când unul dintre polii Pământului are înclinarea maximă față de Soare, Are de două ori pe an, câte odată în fiecare emisferă (nordică și sudică).
Pentru acea emisferă, solstițiul de vară este atunci când Soarele atinge cea mai înaltă poziție pe cer și este ziua cu cea mai lungă perioadă de lumină.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Citește și: 10 curiozități despre solstițiul de vară. Cea mai lungă zi din an este pe 21 iunie
Solstițiul de vară 2023. Tradiții și obiceiuri
Dar dincolo de semnificația științifică ă a acestui fenomen, Solstițiul de vară 2023 reprezintă în tradiția populară un moment al renașterii, al fertilității și al luminii, o zi guvernată de o energie specială, vindecătoare.
Solstițiul de Vară este momentul prielnic tradițiilor și ritualurilor menite să alunge spiritele rele și să aducă în viața oamenilor belșug, sănătate și spor în toate.Unul dintre cele mai populare ritualuri din cea lungă zi din an este cel al aurului. În ziua Solstițiului de vară, oamenii foloseau o bijuterie prețioasă, pe care o puneau într-un vas rezistent la foc, peste care adăugau plante de leac, de pământ, asemenea cimbrului, rozmarinului, mușețelului, lavandei și sunătorii.
Citește și: Horoscop chinezesc IUNIE 2023: Vine luna lor de aur! Zodiile care primesc un dar divin
Bijuteria se spăla cu apă curată, în dimineața de Solstițiu, apoi se trecea prin flacăra unei lumânări galbene sau aurii, fiind, astfel, purificată şi devenind un talisman aducător de noroc și belșug.
În unele regiuni, spălatul cu roua adunată în ajunul solstiţiului reprezenta o practică magică de frumuseţe, iar în altele, îmbăierea în apa cu ierburi din noaptea solstiţiului reprezenta o cură de refacere a sănătăţii şi vigorii.